Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silný vítr způsobil velké výpadky elektřiny. Mimo provoz jsou i některé skiareály

Silný vítr v Královéhradeckém kraji má na starosti velké výpadky elektřiny, které omezují i chod některých skiareálů. V osm hodin ráno bylo v Královéhradeckém kraji hlášeno 26 poruch na vedení vysokého napětí. V noci měli plné ruce práce i hasiči. V terénu byli u 140 událostí.

„K nejpostiženějším oblastem patří Rychnovsko, Náchodsko, Trutnovsko, Jičínsko asi 12 tisíc domácností bez energie,“ uvedla v osm hodin ráno pro Hradeckou Drbnu mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková

Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, poškození izolátorů a konzolí, přetrhání vodičů. „Práci nám znesnadňuje silný vítr i sněžení. Mnohdy je problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům. Často se vracíme na místa, kde jsme již zasahovali včera večer. Snažíme se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve,“ dodala. 

Mimo provoz jsou i některé skiareály 

Výpadek elektřiny zastavil i provoz některých skiareálů v Královéhradeckém kraji. „Areál je dočasně mimo provoz z důvodu výpadku dodávky elektrického proudu,“ řekl novinářům Jan Dufek ze Skicentra Říčky v Orlických horách.  

Silný vítr napáchal škody ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. „Lanová dráha Hromovka, Innogy Line, Medvědín a Orlen Horní Mísečky jsou z důvodu silného větru mimo provoz,“ uvedli v hromadném e-mailu vlekaři.  

Omezený provoz je dnes i v Prkenném Dole v Žacléři. Podle provozního Lukáše Dočekala se zatím počítá s večerním lyžováním od 18:00. Zítra se mají lanovky rozjet podle klasického harmonogramu od devíti ráno. 

Hasiči dnes v noci museli do terénu ke 140 událostem  

Krušnou noc mají za sebou i hasiči. Od půlnoci museli ke zhruba 140 událostem. „Jedná se o technické pomoci při odstraňování spadlých stromů z komunikací, el. vedení nebo zajištění střech,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Nejvíce zásahů evidují na Náchodsku a také Trutnovsku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vichřice, elektřina, Královéhradecký kraj, terén, okres Trutnov, okres Náchod, ČEZ, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Jičín, Jan Dufek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr způsobil velké výpadky elektřiny. Mimo provoz jsou i některé skiareály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.