Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Orlických horách jsou po sněžení ideální podmínky pro běžkaře

Vydatné sněžení v posledních dnech zlepšilo podmínky pro lyžování na běžkách v Orlických horách, které jen v Královéhradeckém kraji nabízejí desítky kilometrů upravených běžkařských tras. Rolbař Orlického Záhoří na Rychnovsku Karel Vychytil upravil zhruba 35 kilometrů tras. Sněhové podmínky pro běžkaře jsou jedny z nejlepších v současné zimní sezoně. Orlické Záhoří je známé osvětleným běžkařským okruhem o délce 4,5 kilometru, který vznikl před pěti lety a patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji.

"Za dva dny napadlo určitě 30 centimetrů sněhu, celkem ho je určitě půl metru. Nasvícený okruh udržujeme denně podle potřeby a v úterý a pátek delší trasy," řekl Vychytil.

Orlické Záhoří je za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti většinou tvoří přirozené pomezí mezi Českem a Polskem. Divoká Orlice mezi hřebenem Orlických hor a polskými Bystřickými horami vytvořila široké mělké údolí, které je po běžkování ideálním terénem.

"Na prodloužený víkend, v pátek jsou pololetní prázdniny, budou upraveny trasy v Orlickém Záhoří a okolí v plném rozsahu. Udržujeme zhruba 50 kilometrů běžkařských tras, a to včetně hřebenů," řekl Vychytil.

V Orlických horách v okolí Šerlichu v nadmořské výšce 1027 metrů bylo ráno zataženo, mírná mlha, dva stupně pod nulou a okolo půl metru sněhu, z toho deset centimetrů nového, uvedla na webu horská služba.

Tento týden silný vítr a námraza na stromech komplikovaly dostupnost Orlického Záhoří. Jedna ze dvou spojnic s vnitrozemím Královéhradeckého kraje, ta přes hřeben Orlických hor, byla do dnešního rána kvůli pádům stromů neprůjezdná. Pětikilometrový úsek silnice mezi Šerlichem a Bedřichovkou byl uzavřený od pondělí. Silnice ve směru na Bartošovice v Orlických horách byla průjezdná bez omezení.

V české části Krkonoš dnes po sněžení doprovázeném silným větrem stouplo lavinové nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné. Na hřebenech Krkonoš je 70 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. V Orlických horách horská služba lavinové nebezpečí vzhledem k charakteru horského terénu nevyhlašuje.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, počasí, rekreace, sníh, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách jsou po sněžení ideální podmínky pro běžkaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.