Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jičín díky úsporám tepla ve veřejných budovách zatím ušetřil téměř milion

Město Jičín zavedením různých úspor spotřeby tepla ve veřejných budovách ušetřilo v posledním čtvrtletí loňského roku v meziročním porovnání téměř jeden milion korun. U některých městských organizací se úspory tepla pohybují v desítkách procent. Další úsporná opatření proto radnice zatím zavádět nebude.

Například v kancelářích a zasedacích místnostech městského úřadu a dalších organizací se teplota vytápění snížila na 20 stupňů Celsia, na chodbách, toaletách a jiných společných prostorách na 18 stupňů. Šatny sportovišť jsou od října vytápěné na 20 stupňů, v kulturních sálech a školních třídách a učebnách je 20 až 21 stupňů. Ve všech veřejných budovách radnice dbá na regulaci svícení, zaměřila se například na instalaci úsporných LED svítidel.

Radnice si je vědoma, že spotřebu tepla významně ovlivňuje i počasí, kdy například loňský říjen a prosinec byly z dlouhodobého pohledu teplotně nadprůměrné a listopad byl průměrný. "Meziroční porovnání však ukazuje na zřetelné úspory. Například budova městského úřadu na Žižkově náměstí spotřebovala za říjen 2022 o 45 procent méně energií. Za listopad byl rozdíl 28 procent a za prosinec 23 procent, přičemž prosinec byl velmi chladný," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Budova městského úřadu v ulici 17. listopadu měla v říjnu úsporu 53 procent a v listopadu a v prosinci 52 a 30 procent. Základní škola Železnická vykázala v měsících posledního čtvrtletí úsporu 42, 21 a 13 procent. "Jednotlivé organizace však nelze porovnávat mezi sebou, jelikož každá z nich má specifické dispozice z hlediska služeb a budov," upozornil mluvčí.

Město nepřistoupilo k žádným radikálním krokům, že by některé služby či objekty kvůli úsporám uzavřelo. V plném provozu tak jsou zimní stadion, divadlo, kino, knihovna či akvacentrum. Ve sprchách v akvacentru se však snížila teplota vody a zkrátila doba toku. Úspory se ale netýkaly samotného bazénu. V mateřských školách a zařízeních sociálních služeb město režim vytápění neměnilo.

Za celý letošní rok by město a jeho organizace chtěly na všech energiích ušetřit kolem deseti milionů korun. Za loňský rok radnice očekávala platby za elektřinu, plyn a teplo ve výši 31,3 milionu korun, pro letošní rok odhadovala více než dvojnásobný nárůst. Cena z plynu vyráběného tepla v Jičíně letos meziročně vzrostla o 54 procent na 1447 Kč/GJ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, energie, teplo, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín díky úsporám tepla ve veřejných budovách zatím ušetřil téměř milion  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.