Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modernizace rychnovské nemocnice by mohla začít na přelomu února a března

Stavební práce na modernizaci krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by mohly začít na přelomu února a března. Výzvu k zahájení stavby by měla firma dostat v příštích týdnech.

Veřejnou zakázku získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Na projekt kraj požádal o státní dotaci 300 milionů korun. Podle vedení kraje je dostavba a modernizace nemocnice klíčovým projektem pro další rozvoj regionu.
 

"Příprava na stavbu Nemocnice Rychnov nad Kněžnou je v plném proudu. Realizační tým se připravuje na zahájení stavby. Výzva na zahájení stavebních prací bude zhotoviteli předána co nejdříve po obdržení rozhodnutí o poskytnutí dotace z ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Stavební práce by mohly začít na přelomu února a března po obdržení rozhodnutí o poskytnutí dotace z MMR," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Nejdříve stavbaři vybudují zařízení staveniště, poté začnou pracovat na objektu energocentra. "Souběžně s tím začnou bourací práce v místě nové přístavby urgentního příjmu," řekl Lechmann.

Celková modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou by podle něj měla stát více než 800 milionů korun, přičemž stavební práce by měly vyjít na 756 milionů korun bez DPH, další prostředky půjdou na zajištění stavby, vybavení a zdravotnickou technologii. Podle hejtmanství dotaci 300 milionů korun kraji pošle MMR a rozloží ji do dvou let. Letos obdrží kraj 200 milionů korun a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun.

Dotace státu má jít hlavně na stavební práce, které spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu, tedy pětipodlažní přístavby pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvaného DIGP. V přístavbě pavilonu DIGP bude také zázemí pro záchrannou službu, sanitáře, zobrazovací metody, ambulance chirurgické, ortopedické, interní se zázemím nebo oddělení odběrů. Projekt počítá i s rekonstrukci tří podlaží současného objektu DIGP, především hlavního vstupu do objektu. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek.

Vznikne také nový objekt medicinálních plynů, energocentrum, projekt počítá i s úpravou zpevněných ploch, komunikací a inženýrských sítí a vybudováním více než 200 parkovacích míst.

Nemocnice spadá pod Oblastní nemocnici Náchod a zajišťuje zdravotnickou péči oblasti s více než 80.000 obyvateli. Modernizace rychnovské nemocnice je jednou z nejdůležitějších investic v rámci rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde působí automobilka Škoda Auto, uvedl kraj. Od modernizace nemocnice si slibuje i to, že sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dojíždí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace rychnovské nemocnice by mohla začít na přelomu února a března  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.