Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volební místnosti jsou otevřené. Česko začíná volit mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem

Česká republika začala volit v druhém kole prezidentských voleb. Do něho se dostal generál Petr Pavel a poslanec Andrej Babiš. V prvním kole vyhrál s těsným náskokem Petr Pavel. Celorepublikově získal 35,4 procenta hlasů. Andrej Babiš od voličů dostal 34,99 procenta. Novou hlavu státu budeme znát v sobotu odpoledne.

Volební místnosti budou otevřené v tradičním čase. Dnes do 22:00. Zítra je možné volit mezi 8:00 a 14:00. Následně se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.  

Do volební místnosti lidi potřebují pouze občanský průkaz. Popřípadě také voličský průkaz, pokud byl vydán. Volební lístky v druhém kole poskytne přímo volební komise. Volič vybere lístek se svým kandidátem, za plentou ho vloží do úřední obálky a následně ji vhodí do urny. Druhý hlasovací lístek vyhodí.  

Pavla doporučila volit mimo jiné čtveřice neúspěšných kandidátů z prvního kola, z nichž se do jeho kampaně zapojili bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Babiš dostal podporu od končícího prezidenta Miloše Zemana a neparlamentní KSČM a Trikolory, které v prvním kole prezidentského adepta nepostavily.

V prvním kole byla účast rekordní  

Současná dvojice kandidátů na prezidenta republiky do druhého kola postoupila z osmi uchazečů o hlavu státu. V prvním kole vyhrál Petr Pavel na Hradecku, Náchodsku a Trutnovsku. Na Jičínsku a Rychnovsku ho předběhl Andrej Babiš. Zájem o první kolo prezidentských voleb byl rekordní. Celorepublikově hlasovalo 68,24 procenta, v Královéhradeckém kraji dokonce 70,91 procenta oprávněných voličů.  

Půjdete v druhém kole prezidentských voleb k urnám?

Celkem hlasovalo629 čtenářů

První volební místnosti se otevřely v Argentině, Brazílii a v Chile. Po včerejší 20:00 středoevropského času se začalo volit také na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě, o hodinu později také v Chicagu.

Jasným favoritem je podle bookmakerů Petr Pavel. Jeho kurz klesl na 1,06. Na Andreje Babiše je v současnosti kurz 11. Petra Pavla favorizují také předvolební průzkumy.

V České republice jde teprve o třetí přímou volbu prezidenta. V prvních dvou případech občané zvolili Miloše Zemana. Tímto způsobem se u nás volí od 2010. Do té doby se prezident republiky volil nepřímo. Volba se konala na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Česko, Andrej Babiš, Petr Pavel, volební místnost, Miloš Zeman, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební místnosti jsou otevřené. Česko začíná volit mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.