Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zítra se začne likvidovat chov kachen s ptačí chřipkou v Dobřenicích na Hradecku

Kachny s ptačí chřipkou v chovu v Dobřenicích na Hradecku hasiči zlikvidují v sobotu ráno. Hotoví by mohli být do sobotního večera. Utratí 23 tisíc kachen. Chov kachen patří firmě Perena a kvůli ptačí chřipce byl vybit již v roce 2021. Tehdy šlo o 24 tisíc ptáků, které hasiči utratili za jeden den.

Veterináři oznámili odhalení nákazy v Dobřenicích ve čtvrtek. Jde o letošní desáté ohnisko ptačí chřipky v ČR. "Chovatel ohlásil pokles snášky vajec. Po odebrání vzorků laboratoř potvrdila ptačí chřipku H5N1," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Likvidace se bude podle něj týkat kromě kachen i vajec.

Na likvidaci chovu, který je v několika halách, se bude podílet přibližně 50 hasičů. Ptáky budou vynášet z hal a usmrcovat je v kontejnerech s oxidem uhličitým, stejně jako před dvěma lety. "Zřízeno bude i dekontaminační stanoviště pro lidi a techniku. Hasiči budou zasahovat v ochranných prostředcích," řekla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Ptačí chřipka letos již zasáhla chov kachen Pereny v Nouzově u Dymokur na Nymbursku. V úterý 17. ledna tam veterináři a hasiči utratili všech 1900 kachen.

V chovech kachen firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje bylo při vlně ptačí chřipky v roce 2021 vybito téměř 100 tisíc kachen.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. V zemi se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Letos veterináře zaměstnávala hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Ve třech halách bylo nutné zlikvidovat všech téměř 750 tisíc nosnic.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky ČR, chov, zdraví, hasiči, drůbež, chřipka, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra se začne likvidovat chov kachen s ptačí chřipkou v Dobřenicích na Hradecku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.