Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradecký magistrát hledá nového provozovatele útulku pro opuštěná zvířata

Královéhradecký magistrát hledá nového provozovatele útulku pro opuštěná zvířata. Bude pod dohledem odboru životního prostředí, nikoli majetku města jako dosud. Město tak reaguje na podezření na špatné zacházení se zvířaty v útulku, na které loni na podzim upozornili bývalí zaměstnanci. Útulek poté dostal nové vedení. Případem se zabývá policie.

Zřizovatelem útulku je město, provozovatelem Technické služby Hradec Králové. Kontrolu nad jeho fungováním přebral dočasně magistrát.

"Útulek zatím stále provozují technické služby. Připravujeme výběrové řízení na nového provozovatele, mělo by proběhnout v prvním kvartále letošního roku. Doufáme, že do půl roku to bude vyřešeno. Výběrové řízení připraví odbor životního prostředí ve spolupráci s právním oddělením," řekl náměstek primátorky pro životní prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec).. Podle něj z předběžných konzultací vyplývá, že zájemců o provozování útulku by mělo být několik.

"V útulku je nyní nový vedoucí a nový zástupce vedoucího a dále zde setrvávají další dva zaměstnanci. Původní vedoucí a její zástupce jsou ve stavu dlouhodobě nemocných," řekl náměstek primátorky pro správu majetku Pavel Vrbický (Piráti).

Policie zatím nikoho neobvinila. "Jsme na začátku prověřování, intenzivně se tím zabýváme. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro přečin týrání zvířat, za což případnému pachateli hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let," řekla policejní mluvčí Lucie Konečná.

Podle serveru Seznam Zprávy trestní oznámení pro podezření z týrání zvířat na tehdejší vedení útulku na základě svědectví bývalých zaměstnanců loni na podzim podala občanská iniciativa Kočky v Hradci. Sepsala také petici adresovanou městu, aby situaci řešilo. Údajných případů týrání psů i koček má být několik. Tehdejší vedení útulku, na které kritika míří, obvinění v médiích odmítlo s tím, že jde ze strany bývalých ošetřovatelů o šikanu. Kontroly magistrátu i veterinární správy v útulku podle nedávných informací v regionálním vydání MF Dnes nenašly žádná závažná pochybení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TSHK

Štítky ČR, správa, příroda, zvířata, ochránci, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký magistrát hledá nového provozovatele útulku pro opuštěná zvířata  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.