Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mrzne, chumelí, sněžná děla jedou naplno, na sjezdovky se vrací život

Na víkend se rozšiřují možnosti lyžování v Krkonoších i Orlických horách. Vlekaři zasněžují, jak se dá. Zítra navíc má nachumelit od pěti do dvaceti centimetrů sněhu.

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec se lyžuje v areálech Černá hora, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa a Malá Úpa. Podle mluvčí SkiResortu Ziny Plchové by se o víkendu měla nabídka rozšířit na více než 14 kilometrů sjezdovek. SkiResort za plného provozu na jeden skipas nabízí lyžování na 50 kilometrech sjezdovek.

"Na horách se ochladilo, na hřebenech v tomto týdnu sněžilo a mráz umožnil, znovu začít zasněžovat. Ve SkiResortu intenzivně pracujeme na obnově sjezdových tratí, které měli lyžaři k dispozici na vánoční svátky. Postupně bychom rádi počet otevřených sjezdovek rozšiřovali," uvedla mluvčí Zina Plchová.

Na Černé hoře jsou nyní otevřené tři sjezdovky a od soboty 21. ledna se otevřou další dvě. K dispozici tam tak bude celkem 4,5 kilometru sjezdovek. "V Peci pod Sněžkou pracujeme na zlepšení kvality stávajících sjezdovek a otevření nových. Aktuálně se tu lyžuje na sedmi kilometrech sjezdovek," doplnila Plchová.

Ve Velké Úpě zasněžuje SkiResort sjezdovku Portášky. Zatím je tam pro lyžaře otevřená sjezdovka Modřín a lanovka Portášky v provozu pro pěší. Na Malé Úpě jsou nyní otevřené dvě sjezdovky, a to Pomezky a U Kostela.

V největším krkonošském lyžařském středisku Špindlerův Mlýn se lyžuje asi na 12 kilometrech sjezdovek. "Primárně dosněžujeme sjezdovky, které jsou v provozu. V příštích dnech má sněžit, takže teprve uvidíme, jestli třeba v neděli rozšíříme nabídku," řekl Adam Svačina ze špindlerovského areálu. Za plného provozu areál nabízí 27 kilometrů sjezdovek.

V neděli začíná v Královéhradeckém kraji zimní olympiáda dětí a mládeže, jejímž centrem bude právě Špindlerův Mlýn. Akce potrvá do 26. ledna. Závody se budou konat od 23. ledna hlavně v areálu Medvědín, kde návštěvníci podle Svačiny budou muset počítat s částečným omezením.

Naplno jedou sněžná děla také ve velkých orlickohorských areálech v kraji, v Říčkách a Deštném. V Deštném se lyžuje v areálu Marta II na modré sjezdovce, ke které jezdí čtyřsedačková lanovka, a tak by to mělo zůstat i o víkendu. "Intenzivně zasněžujeme na všech sjezdových tratích, snažíme se vrátit sjezdovky opět do nejvyšší kvality. S rozšířením nabídky proto počítáme až příští týden. Musíme využít mrazy, abychom zasněžili," řekl Petr Prouza z deštenského areálu.

V Říčkách byl kvůli špatným klimatickým podmínkám v minulých týdnech zrušen mezinárodní lyžařský závod Skiinterkriterium, který se měl konat 20. a 21.ledna. "Provoz areálu bude tedy ve dnech plánovaného závodu bez omezení," uvedli na webu zástupci areálu v Říčkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SKIMU

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, lyžování, vleky, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrzne, chumelí, sněžná děla jedou naplno, na sjezdovky se vrací život  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.