Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

23 tisíc tisíc kachen v Dobřenicích musí být utraceno. Objevila se tady ptačí chřipka

V České republice je další ohnisko ptačí chřipky, a to v chovu v Dobřenicích v Královéhradeckém kraji. Všechna drůbež bude utracena. Veterináři nařídili i mimořádná veterinární opatření.

"Chovatel ohlásil pokles snášky vajec. Po odebrání vzorků laboratoř potvrdila ptačí chřipku H5N1," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Na hospodářství byla podle něj okamžitě přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Okolo ohniska budou vymezena příslušná ochranná pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.

Likvidace se bude v následujících dnech týkat kachen i vajec. V březnu 2021 hasiči dobřenický chov zlikvidovali za jeden den. Ptáky vynášeli z hal a usmrcovali je v kontejnerech s oxidem uhličitým.

Ptačí chřipka letos již zasáhla chov kachen Pereny v Nouzově u Dymokur na Nymbursku. V úterý 17. ledna tam veterináři a hasiči utratili všech 1900 kachen.

V chovech kachen firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje bylo při vlně ptačí chřipky v roce 2021 vybito téměř 100 tisíckachen.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. V zemi se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Letos veterináře zaměstnávala hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Ve třech halách bylo nutné zlikvidovat všech téměř 750 tisíc nosnic.

Ohodnoť článek

Foto Yvetta Chmelová

Štítky ptačí chřipka, kachny, nákaza, Dobřenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

23 tisíc tisíc kachen v Dobřenicích musí být utraceno. Objevila se tady ptačí chřipka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.