Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj chystá opravu Vrbenského kasáren za 750 milionů

Královéhradecký kraj pokračuje v přípravě rozsáhlé rekonstrukce Vrbenského kasáren v centru stotisícového Hradce Králové, které jsou od loňska v majetku kraje. Odhadované náklady na opravu Vrbenského kasáren, včetně vybavení, jsou aktuálně okolo 750 milionů korun. Zhruba 80 procent uznatelných nákladů chce kraj krýt z dotací. Projekt má pravomocné stavební povolení.

"Připravujeme vše, co je potřeba pro vyhlášení soutěže na dodavatele stavby. Pokud vše dobře půjde, mohli bychom začít soutěžit v roce 2023," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Podle něj by v tomto případě mohly stavební práce začít v roce 2024.

"Nicméně je to o financování. Jde o poměrně nákladnou rekonstrukci, takže žádáme z různých programů o poskytnutí dotace, abychom byli schopni tuto rekonstrukci zahájit a dokončit. Máme například požádáno o dotaci z ministerstva kultury, chceme využít také Národní plán obnovy," řekl Červíček.

Kasárna by kraj chtěl přebudovat na muzejní a kulturní centrum, které by mělo spravovat a řídit krajské Muzeum východních Čech. Ve Vrbenského kasárnách by mělo vzniknout například zážitkové kreativní centrum pro veřejnost, badatelny, přírodovědecké expozice, přednáškové sály či prostředí pro vzdělávání dětí ze základních a středních škol. Muzeum tam chce prezentovat i pevnostní historii města.

Vrbenského kasárna do loňského roku vlastnilo město Hradec Králové, kraj měl budovu v souvislosti s chystaným projektem v nájmu. Město kasárna od armády získalo v roce 2009 a přes několik pokusů pro ně nenašlo využití. Zastupitelé kraje a města Hradce Králové loni na podzim schválili převod vlastnického práva k nemovitosti do majetku kraje. Vyřešení majetkového převodu bylo podle hejtmanství jednou z klíčových podmínek pro možnost získání dotací z evropských fondů, které kraj chce čerpat na rozsáhlou rekonstrukci kasáren.

V areálu kasáren v centru krajského města kraj nedávno dokončil nákladem 310 milionů korun rekonstrukci Gayerových kasáren, v nichž je depozitář Muzea východních Čech. Budovy Gayerových a Vrbenského kasáren jsou zhruba stejně velké a v areálu leží zrcadlově proti sobě. Vrbenského kasárny vznikly v 19. století a od 90. let minulého století je objekt nevyužívaný.

Město Hradec Králové připravuje v areálu úpravu veřejných ploch tak, aby lépe vyhovovaly využití pro pořádání kulturních a dalších akcí. Například hlavní náměstí vznikne z prostranství mezi kavalíry, které nyní slouží hlavně jako parkoviště.

"Město má dokončenou projektovou přípravu a hledá dotační tituly," řekl investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). Odhadované náklady města na úpravu prostranství v okolí kasáren se pohybují v řádech desítek milionů korun.

V areálu Gayerových a Vrbenského kasáren společnost ISP Hradec Králové v roce 2019 otevřela parkovací dům za 135 milionů korun. Firma ISP v Hradci Králové na základě koncese od města provozuje parkovací systém.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, kasárna, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chystá opravu Vrbenského kasáren za 750 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.