Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecká univerzita chce rozšířit kampus Na Soutoku, hledá projektanta

Univerzita Hradec Králové má v plánu vybudovat další kampus. Teď hledá projektanta. Univerzita pro zpracování dokumentace pro územní řízení získala od Královéhradeckého kraje šestnáct milionů korun.

Univerzitní areál Na Soutoku tvoří tři budovy a parkoviště. UHK na základě urbanisticko-architektonické koncepce již sjednotila majetkovou strukturu areálu. Kampus je v části města ohraničené řekou Orlicí a ulicemi Hradecká a Sokolská. Prostor pro další rozvoj kampusu zabírá 12 hektarů. Odhadované náklady na plánovanou výstavbu jsou šest miliard korun, uvedli zástupci UHK. Podle nich se s výstavbou nezačne dříve než za pět let.

"Jsme ve fázi, kdy se chceme v rámci předběžné tržní konzultace spojit s kvalitním projektantem, který se do robustního investičního záměru společně s námi pustí. Základem pro další rozvoj kampusu je zpracovaná a projednaná urbanisticko-architektonická koncepce areálu," řekl univerzitní kvestor Aleš Klicnar.

Koncepce podle něj zohledňuje rozvoj UHK a zároveň dotváří nemalou část Hradce Králové jako veřejně přístupný prostor pro výukové, společenské, kulturní, sportovní a obchodní aktivity, které naplňují nejen univerzitní, ale i městské funkce. Projekt další výstavby v kampusu počítá i se zapojením soukromého investora.

"Záměr budovat dál univerzitní kampus je výsledkem shody dalších institucí, se kterými připravujeme podpis Memoranda o společném zájmu zapojených aktérů. V něm například počítáme se vznikem krajského inovačního centra nebo multifunkční sportovní haly," uvedl Klicnar.

V koncepci se počítá také se vznikem budovy pro výuku, vzdělávání a administrativu UHK, budovy Krajského inovačního centra, multifunkční sportovní haly, dvojice menších sportovních hal, pěší lávky spojující kampus a fakultní nemocnici, pěší promenády s prosklenou pasáží zakončenou loděnicí u řeky Orlice nebo parkovacími domy.

"Technická připravenost projektových dokumentací na celý areál, případně jeho část, může být v podobě vydaných stavebních rozhodnutí k dispozici v horizontu tří až pěti let. Poté by také mohl být k dispozici nový rámec programového financování ze státního rozpočtu, případně jiných veřejných zdrojů. To znamená, že v horizontu pěti let by UHK mohla být plně připravena předkládat konkrétní záměry pro výstavbu dílčích částí kampusu," uvedl Klicnar.

Uchazeči o spolupráci při zpracování jednotlivých stupňů projektových dokumentací pro rozvoj areálu kampusu UHK se mohou o technickém zadání veřejné zakázky dovědět více na webu univerzity, případně se přihlásit do předběžných tržních konzultací.

UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6500 lidí plus zahraniční studenti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, stavby, školy, architektura, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká univerzita chce rozšířit kampus Na Soutoku, hledá projektanta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.