Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Legendární lízátka se vrací na své místo, na řadu přišel první ze čtyř stožárů

V Hradci Králové je den Dé, legendární lízátka se vrací na stadion. Čtyři stožáry s osvětlením budou součástí nové multifunkční arény pro osm tisíc diváků.

Stavaři na dnešek naplánovali vztyčení jednoho ze čtyř lízátek, jedné z dominant Hradce Králové. Prakticky celé dopoledne probíhaly přípravy, než se stožár podařilo ukotvit do ideální pozice. V dalších dnech by na své místo měly být dosazeny zbývající tři lízátka. 

Stožáry se poroučely k zemi před samotnou výstavbou fotbalového svatostánku a přítomen byl i autor lízátek projektant Miloš Morávek. "Výroba proběhla v ZVU Hradec, vše proběhlo bez problémů. Ti chlapi to tehdy provedli vynikajícím způsobem," uvedl  Miloš Morávek, který dostal za úkol osvětlení před 48 lety naprojektovat. Celkem měří konstrukce padesát metrů a má bez vybavení 40 tun, se světly a kabely asi 45 tun. Stožáry prošly renovací a teď se tedy vrací na místo.

Finální verze stadionu v návrhu Tomáš Vymetálek Architects počítá s lízátky a kapacitou přibližně 8 tisíc míst s možností rozšíření na 9300 míst. Při koncertech zde bude moct být až 25 tisíc diváků, konat se zde budou moci na vnějším prostranství stadionu také různé kulturní akce jako například Dožínky.

Aby byla rozvinuta multifunkčnost, bude se okolo stadionu vinout nový rekreační atletický ovál se 4 drahami, uvnitř budovy by se pak měla nacházet krytá běžecká dráha. Součástí areálu má být i venkovní amfiteátr pro 1000 diváků, workoutové, dětské a víceúčelové hřiště.

Přibydou také nová parkovací místa. Okolo arény by jich mělo vzniknout přibližně 400, další vzniknou ještě naproti u Flošny, zhruba další padesátka míst. Pro autobusy hostujícího týmu, fanoušků apod. zde budou vyčleněna 3 autobusová stání. Další parking bude oddělen pro VIP, média a fotbalové hosty.

Ohodnoť článek

Foto Prime Production Studio s.r.o.

Štítky lízátka, Hradec Králové, fotbal, aréna, osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární lízátka se vrací na své místo, na řadu přišel první ze čtyř stožárů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.