Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čeká nás nejdrsnější kampaň, jakou jsme tu kdy zažili, říká politolog Lukáš Jelínek

Petr Pavel se stal vítězem prvního kola prezidentských voleb. Získal 35,40 procent hlasů, ve druhém kole se utká s Andrejem Babišem (ANO), který získal 34,99 procent hlasů. Jaká jsou překvapení voleb? Dokáže si slušný Petr Pavel v kampani poradit se siláckým vystupováním Andreje Babiše? Jak bude probíhat následujících čtrnáct dní před druhým kolem prezidentských voleb? V rozhovoru pro Drbnu se o tom rozpovídal politolog Lukáš Jelínek.

Dvě překvapení voleb: Nerudová a Bašta

Jak obecně hodnotíte výsledek prvního kola voleb?
Myslím si, že se jen opakuje zpráva o rozdělení české společnosti na dvě podobně velké skupiny voličů jen s tím rozdílem, že tentokrát se voliči v přímé prezidentské volbě za své kandidáty celkem přehledně rozčlenili už v prvním kole. Odtud pramení ten odstup pana Pavla a pana Babiše od ostatních. Možná se v tuto chvíli dá říct, že jsme se naučili v přímých volbách volit relativně takticky a vyhodnocovat předpokládané výsledky.

Berete výsledek jako překvapivý?
Ne, dalo se předpokládat, že Petr Pavel bude lídrem mezi středopravicovým elektorátem, a naopak Andrej Babiš mezi opozičními voliči. Za mě jsou dvě překvapení, a to ten odstup paní Nerudové od prvních dvou míst a velmi slabý zisk pana Bašty kandidujícího za SPD.

Je podle vás dobře, že se voliči naučili taktizovat?
Je to na rozhodnutí voličů, nikdo není nucen k taktické volbě už v prvním kole. První kolo je výborná příležitost pro volbu srdcem a volbu kandidáta, který je mi nejbližší. Problém možná je, že kandidáti nepodávali zvlášť přesvědčivé výkony v rámci kampaně. Levicoví nebo středolevicoví voliči po odstoupení Josefa Středuly nikoho neměli, takže se museli rozhodnout taktičtěji. Obecně si ale myslím, že v prvním kole lze volit srdcem a rozum si můžeme nechat až na druhé kolo. V okamžiku, kdy jsou k dispozici pravidelně interpretované výsledky rpůzkumů veřejného mínění, podle kterých jsou nějací favorité, a média potom podle toho uzpůsobí debaty mezi nimi, tak to přirozeně vede k tomu, že voliči se shromažďují za těmi, u kterých předpokládají nějakou větší sílu.

Je rozhodnuto. Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení téměř všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech...

Výsledky voleb ukázaly, že ČR ještě není připravená na ženskou prezidentku, říká Danuše Nerudová

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, profesorka Danuše Nerudová, nakonec skončila na třetím místě. Ve svém štábu dala novinářům prostor na několik otázek. Ty se týkaly hodnocení proběhlé kampaně a také dalších plánů do budoucna.

„Andrej Babiš se rozhodl příkop prohloubit sotva po sečtení výsledků prvního kola“

Zmínil jste dvě stejně velké skupiny voličů. Povede výsledek voleb k tomu, že naše společnost přestane být tak polarizovaná, jako je dnes?
Záleží na tom, který z kandidátů zvítězí a jak bude na tom zahlazování polarizace pracovat. Troufnu si odhadnout, co by se dělo v případě úspěchu daných kandidátů. Andrej Babiš se rozhodl příkop prohloubit sotva po sečtení výsledků prvního kola a v okamžiku, kdy by uspěl, tak by byl patrně velmi výrazným opozičním prezidentem proti Fialově vládě a sehrávaly by se tady výrazné souboje o věci zásadní i podružné. V případě vítězství Petra Pavla se dá očekávat, že s jeho stylem a vystupováním by prezidentství bylo méně nápadné a více reprezentativní, což by mohlo svým způsobem uklidnit i ty voliče, kteří ho nevolili, protože by nejspíš nenadužíval prezidentské pravomoci tak, jak jsme na to byli zvyklí s Milošem Zemanem, a jak by to nejspíš probíhalo s Andrejem Babišem. Kdyby kterýkoliv z kandidátů ve funkci zvlčil a rozhodl se v té polarizaci pokračovat, pak by atmosféra byla stále drsnější a drsnější.

Když se Babiš dozvěděl, že nevyhrál, tak v podstatě v tom stejném momentu kolem sebe začal šlehat pomyslné plameny, a to zejména adresované Petru Pavlovi. Je to podle vás kalkul a ví, co dělá, nebo se v těchto momentech ukazuje jeho ego a takový zkrátka je?
Je to podle mě kalkul, je to styl kampaně, která je napasovaná na jeho přirozenou osobnost. Myslím si, že je natolik sehraný se svými marketéry, že oni vědí, co od něj můžou očekávat a jaká poloha mu nejlíp sedí. Pokud si stanovili jako cíl na jedné straně nabalit na sebe další voliče, ale zároveň odradit některé voliče od toho, aby volili Petra Pavla a pokusit se jim protikandidáta znechutit jeho minulostí, tak to Babiš udělal krystalicky čistě.  To vypovídá o jeho strategii, která v tuto chvíli je, aby voliči ostatních středopravicových kandidátů k volbám nepřišli, aby se hlasy pro Petra Pavla nenásobily a aby Andrej Babiš za sebou dokázal shromáždit všechny, kteří v minulosti volili Miloše Zemana.

Babiš je soupeř, který člověka motivuje, říká po vítězství v prvním kole voleb Petr Pavel

Petr Pavel se stal vítězem první kola prezidentských voleb. Získal 35,40 procent hlasů, ve druhém kole se utká s Andrejem Babišem (ANO), který získal 34,99 procent hlasů. Na tiskové konferenci ve svém volebním štábu se Petr Pavel po představení...

KOMENTÁŘ: Arogance a absence slušnosti. Projevem Babiš naznačil, jaké hodnoty by přinesl do prezidentského úřadu

Nikdo zřejmě nečekal, že prezidentská kampaň Andreje Babiše bude ve druhém kole prezidentských voleb prototypem míru a pokoje. Nikdo asi ale také nepočítal s tím, jak ostře se do svého protivníka Petra Pavla opře už při svém proslovu, který...

„Bude to zdaleka nejdrsnější kampaň, jakou jsme tady kdy zažili, bude ostrá jako břitva“

Oproti siláckému vystupování Andreje Babiše stojí Petr Pavel, který vystupuje naopak velmi klidně a rozumně. Bude to Petru Pavlovi stačit v boji proti Babišovi?
Myslím, že kdyby Petr Pavel pokračoval tak, jak začal, tak by ve druhém kole nemusel zvítězit. Na jedné straně je dobré, že se kandidáti od sebe tak liší, že jeden je živelný, druhý klidný, jeden připomíná čertíka vyskakujícího z krabičky, druhý si zakládá na své málomluvnosti. Málomluvnost a stoický klid Petra Pavla může řadu voličů potěšit nebo uklidnit, ale v okamžiku, kdy budeme čtrnáct dní zažívat ostré střety s Andrejem Babišem, tak se Petr Pavel bude muset o některých tématech víc rozmluvit, především o těch, která nebyla vidět v jeho kampani, ale třeba byla vidět v kampani Danuše Nerudové, což znamená například budoucnost, mladá generace, vzdělání, sociální podmínky nebo životní úroveň občanů. To jsou témata, která si Pavel nesmí nechat Babišem vzít a nestačí k nim jen utrousit dvě nebo tři věty, ale bude to chtít monology, které by Petr Pavel rozvinul a kterými by dokázal získat nerozhodnuté voliče. Zachovat klid ano, ale rozhodně být aktivnější v nastolování témat, která by mu mohla přinést další voliče.

Čekají nás teď dva týdny pekla ve formě špinavé kampaně a argumentačních faulů v diskuzích?
Myslím si, že od soboty je to celkem zřejmé. I kdyby Andrej Babiš nepřidával plyn a zůstal jen u toho, co rozehrál a co bude opakovat dalších čtrnáct dnů, tak se dá mluvit o tom, že to bude zdaleka nejdrsnější kampaň, jakou jsme tady kdy zažili, bude ostrá jako břitva. Vychází to z toho, že Andrej Babiš je aktivní politik, který má za sebou vlastní hnutí, nejsilnější politický subjekt na české scéně, je lídrem opozice a že do volby vkládá své osobní zájmy, zájmy svého hnutí i nespokojenost z toho, že musel opustit premiérskou pracovnu a skončil v opozici. To všechno se do toho promítá. Zatímco Miloš Zeman taky vedl ostré kampaně, tak to přeci jen byly kampaně politika, který už všeho předtím dosáhl a jen si chtěl na závěr kariéry usednout na Pražském hradě. Zeman to mohl dělat alespoň s nějakým elementárním nadhledem, ale Babišova kampaň bude podle mě mnohem přízemnější a brutálnější. I proto bychom měli být připraveni na to, že uvidíme odvrácenou stranu přímé volby, což znamená nejen nadšení lidí, kteří si mohou sami zvolit prezidenta, ale i ty potoky špíny, které budou celý ten proces provázet.

Kdyby se volilo dnes, jaké podle vás budou výsledky druhého kola?
Opravdu si to netroufnu odhadovat. Myslím si, že blíž k vítězství má Petr Pavel, ale nesmí udělat žádnou chybu, protože Andrej Babiš se bude snažit vykrýt každé bílé místo, využít každou soupeřovu slabinu. V těchto činnostech bývá Andrej Babiš velmi schopný a efektivní. Nevím, jak na to bude Petr Pavel reagovat. Zatím neměl možnost vyzkoušet si přímý souboj s Andrejem Babišem. Na to, aby Petr Pavel obhájil svou lepší výchozí pozici, bude potřebovat schopnost reagovat na Babiše přesvědčivě, ale s citem. To ne každý dokáže, protože spousta lidí se Babišem nechá rozhodit a tím pádem je jejich osud zpečetěn. Jestli se Petru Pavlovi podaří využít svých schopností, které získal v armádě na těch pozicích, které zastával, k tomu, aby se nenechal rozhodit, to nedokážu odhadnout. Kandidáti jsou odlišní, mají odlišný přístup k politice, odlišnou minulost. Jejich interakci mezi sebou si musíme teprve vyzkoušet. Možná budeme moudřejší po týdnu kampaně, kdy snáze odhadneme, kdo dokáže Pražský hrad dobýt.

Ohodnoť článek

Foto redakce

Štítky volby, politolog, rozhovor, Lukáš Jelínek, Petr Pavel, Andrej Babiš, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká nás nejdrsnější kampaň, jakou jsme tu kdy zažili, říká politolog Lukáš Jelínek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.