Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Voliči v karanténě mohou prezidenta volit už zítra. Využijí drive-in stanoviště nebo přenosnou urnu

Voliči, kteří mají nařízenou karanténu nebo izolaci kvůli onemocnění COVID-19, budou novou hlavu České republiky volit už zítra. V Královéhradeckém kraji mohou využít jedno z pěti drive-in volebních míst. Druhou možností bude odevzdání hlasů do přenosné urny. To je třeba zažádat na krajském úřadu.

Lidé v karanténě a izolaci budou volit na drive-in stanovišti, které odpovídá okresu trvalého bydliště. První kolo prezidentské volby se na těchto místech uskuteční už zítra. V případě druhého kola to bude ve středu 25. ledna. Na těchto místech budou moct lidé hlas odevzdat od 8:00 do 17:00. 

Stejně jako ve volebních místnostech budou lidé potřebovat občanský průkaz nebo platný cestovní pas. Pokud byl voliči vydán voličský průkaz, musí předložit i ten. Jelikož je tento způsob voleb určen pouze pro lidi v izolaci nebo karanténě, je třeba předložit i potvrzení od lékaře nebo krajských hygieniků.  

Během volby musí mít volič respirátor. Ten sundá až na pokyn personálu při ověřování totožnosti. Lidé také nesmí vystupovat z auta. Svůj hlas odevzdají přes stažené okénko. 

Volba do přenosné urny  

Voliči v karanténě z důvodu onemocnění COVID-19 mohou volit i ve standardním termínu do zvláštních přenosných volebních schránek. V takovém případě musí telefonicky nahlásit krajskému úřadu, že žádají příjezd komise pro hlasování. „Musí tak učinit do čtvrtka 12. ledna do 20:00 v případě prvního kola a do čtvrtka 26. ledna do 20:00 v případě kola druhého,“ stojí na webu hejtmanství. Příslušnost úřadu se řídí podle místa, kde oprávněný volič tráví izolaci. 

Klienti a pracovníci pobytového nebo zdravotnického zařízení mohou v případě uzavření zařízení krajskou hygienickou stanicí hlasovat prostřednictvím komise pro hlasování, která tam v takovém případě v průběhu voleb automaticky dorazí. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky volby, prezident, karanténa, izolace, drive-in, okres, Královéhradecký, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči v karanténě mohou prezidenta volit už zítra. Využijí drive-in stanoviště nebo přenosnou urnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.