Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji vrcholí přípravy na olympiádu dětí a mládeže

V Královéhradeckém kraji vrcholí přípravy na zimní Olympiádu dětí a mládeže (ODM), která začne 22. ledna na zimním stadionu v Hradci Králové. Na zahajovací ceremoniál zbývají poslední volná místa. Kvůli trvající oblevě akce ohrožena není, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců kraje. Centrem dvacáté ODM bude krkonošské středisko Špindlerův Mlýn, zimní olympiáda dětí a mládeže se bude konat podesáté. Míří na ni zhruba 1700 sportovců.

"Ubytování a stravování pro účastníky olympiády je zajištěno, dokončujeme logistiku dopravy účastníků z ubytování na sportoviště. Dokončuje se také příprava doprovodného programu," řekla Martina Svatoňová z hradeckého hejtmanství.

Kraj podle ní jedná s Policií ČR o pomoci při zajištění plynulého přesunu sportovních výprav po skončení zahajovacího ceremoniálu v Hradce Králové do ubytování na Trutnovsku. Kraj olympiádu, která potrvá do 26. ledna, organizačně zajišťuje.

Lyžařské podmínky na českých horách komplikuje obleva, velké krkonošské areály, včetně toho ve Špindlerově Mlýně, přesto zůstávají v provozu. "Co nám dělá starosti, je počasí. Věříme, že alespoň poslední týden před ODM se příroda umoudří a vytvoří zimní podmínky. Jednáme i o možnostech úpravy jednotlivých disciplín podle vývoje počasí," uvedla Svatoňová.

Medaile na Olympiádu dětí a mládeže v kraji navrhla sportovkyně a karatistka Radka Tesařová

Jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže se letos koná v Královéhradeckém kraji. Trvat bude od 22. do 26. ledna. Medaile, o které budou sportovci soutěžit, navrhla hradecká karatistka Radka Tesařová. Jejich podoba vychází ze samotného loga...

Lyžaři a snowboardisté budou soutěžit na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně a do podhorského Vrchlabí do areálu Vejsplachy zamíří biatlonisté, zimní orientační běžci a běžkaři. Týmy hokejistů změří síly ve dvou halách, jedna bude připravena ve Vrchlabí a druhá v Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedou v Nové Pace.

Organizátoři počítají s tím, že alpské disciplíny a snowboard ve Špindlerově Mlýně se uskuteční v plné rozsahu. "V Areálu Špindlerův Mlýn se podařilo ještě na konci minulého roku nastříkat velké množství technického sněhu, který je odolnější teplému počasí. V případě další výrazné nepřízně počasí by největší změna postihla skicross a snowboardccros, kde trať na tyto závody je nejnáročnější na objem sněhu. V nejkrajnějším případě můžeme zařadit pouze formu tzv. sprint, tedy pouze jízdu přes příčné vlny - boule," uvedla Svatoňová.

I areál Vejsplachy disponuje zařízením na zasněžování, v současnosti jsou tratě v provozu. "Také tady v závěru roku 2022, v rámci přípravy na ODM 2023, nastříkali nadstandardní množství sněhu. Počítáme s plným počtem disciplín. Vzhledem k aktuálním teplotám je pravděpodobné, že se závody budou jezdit na kratších okruzích," uvedla Svatoňová. Podle ní největší komplikace mohou čekat závody v lyžařském orientačním běhu. "Nicméně i zde probíhá příprava, jak závody ve zkrácené podobě uskutečnit," řekla.

Bude se soutěžit v deseti sportech včetně paralympijské disciplíny běžecké lyžování zrakově postižených. ODM je každoroční celostátní soutěž pro děti od deseti do 16 let, které bojují o individuální medaile a také o body pro svůj kraj.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, správa, školy, sporty, olympijské, Krkonoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji vrcholí přípravy na olympiádu dětí a mládeže  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.