Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vězni za pokus o útěk z valdické věznice hrozí dalších pět let vězení

Policie obvinila vězně, který se v listopadu 2022 pokusil o útěk z přísně střežené Věznice Valdice na Jičínsku. Sedmadvacetiletému muži v útěku zabránila v areálu káznice vězeňská služba. Odsouzenému, který si nyní odpykává za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví devítiletý trest, hrozí v případě prokázání viny prodloužení trestu až o pět let. Kriminalisté muže obvinili z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ukončeného ve stádiu pokusu.

Vězeň se o útěk pokusil 22. listopadu dopoledne. "Při společné vycházce s dalšími odsouzenými měl využít dělící mříže v rohu vycházkového dvora, pomocí které se měl vyšplhat na střechu, kde se měl ukrývat do konce vycházky a následně se pokusit utéct," řekla policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

Dozorce brzy zjistil nesrovnalost v počtech vězňů a začal po odsouzeném pátrat. "Společně s ostatními dozorci vězně na střeše objektu zajistili a případ předali policii," dodala mluvčí. Odsouzený si aktuální devítiletý trest odnětí svobody měl odpykat v červenci 2027.

Policie eviduje za rok 2022 dva pokusy o útěk z valdické věznice. Loni v létě obvinila z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání také třiatřicetiletého muže, který si odpykává desetiletý trest vězení za pokus o vraždu. Tento odsouzený se podle policie pokusil uprchnout v červnu. Také v tomto případě zabránila útěku vězeňská služba.

Policie dříve uvedla, že třiatřicetiletý odsouzený měl překonat oplocení a ohradní zeď, přičemž vězeňská služba muže na útěku zpacifikovala. Příslušníci vězeňské služby použili služební zbraň, nikdo nebyl zraněn.

Věznice ve Valdicích patří k nejtěžším českým káznicím. Odpykává si v ní trest zhruba 1030 vězňů, z toho více než 15 doživotně.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, kriminalita, věznice, útěk, Valdice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni za pokus o útěk z valdické věznice hrozí dalších pět let vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.