Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Začala fungovat sanitka, která plní přání. Nemocné bere na fotbal i na koncerty

Asociace Samaritánů České republiky začátkem ledna představila speciální sanitní vůz, který pacienty nebude vozit nemocnic, ale tam, kam si požádají. Její posádka je zdarma vezme a postará se o ně na koncertech, sportovních utkáních, návštěvách u přátel nebo v zahraničí.

V sanitce je kávovar i televizní obrazovka

Asociace se inspirovala u partnerů v německém Hamburku, kde s projektem začali v roce 2017. Sanitka přání tam nemocné odvezla třeba na fotbal, k moři nebo do akvária.

Asociace Samaritánů podle mluvčí Petry Homolové přímo na tuto službu dostala požadavek a proto se rozhodla ji realizovat. Nejdřív se zaměří na Prahu a Středočeský kraj, nebrání se ale splnit lidem přání kdekoliv po republice.

Na službu vyčlenili speciální vůz, který bude fungovat jen jako sanitka přání. Pacienti v ní budou mít k dispozici široké lehátko, dostanou kávu nebo se podívají na film. „Sanitka je specifická také tím, že umožňuje panoramatický výhled během transportu,“ uvedla Homolová na webu.

Kromě transportu celé přání i zařídí

O vůz si mohou zažádat nemocné děti i dospělí a senioři. „Zatím nevíme, jaký zájem bude, a jestli bude potřeba klienty vybírat. Chtěli bychom ale vyhovět všem přáním, pokud to bude v našich možnostech,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny Homolová.

První přání splní už 11. ledna. Klienta, který má Alzheimerovu chorobu, vezmou do pivních lázní Chodovar. Hlásí se už i další zájemci. „Muž z hospicu v Říčanech, který je po mozkové příhodě zcela imobilní, by se rád podíval na svatbu své dcery. A teď řešíme stařičkou paní, která má rodinu v Římě a chtěla by se tam ještě podívat,“ popsala Homolová.

Přítomen vždy bude kvalifikovaný zdravotnický personál a pokud bude potřeba, zajistí i lékaře.

„My klienta nechceme jen dopravit, ale celé přání i zprostředkovat. Když bude chtít na fotbal, tak zařídíme i lístky a péči během zápasu,“ řekla Homolová.

Peníze po nich ale žádat nebudou. „Službu chceme provozovat pro klienty zdarma, ale samozřejmě jsme si vědomi toho, že provoz bude nákladný a budeme tak rádi za sponzorské dary a příspěvky na provoz sanitky přání,“ řekla Homolová.

Ohodnoť článek

Foto Asociace samaritánů České republiky

Štítky sanitka přání, Asociace Samaritánů České republiky, přání, nemocní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala fungovat sanitka, která plní přání. Nemocné bere na fotbal i na koncerty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.