Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ceny pohonných hmot v Česku začaly s novým rokem růst

Zlevňování paliv v Česku se po více než dvou měsících zastavilo. Benzin za poslední týden zdražil o 35 haléřů na 36,49 koruny za litr a průměrná cena nafty stoupla o 16 haléřů na 37,85 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků však mohou ceny paliv v dalších týdnech opět mírně klesnout.

I přes zdražení z posledních dní zůstává Natural 95 zhruba o korunu levnější než na začátku ruského vpádu na Ukrajinu koncem loňského února. Litr dieselu tehdy naopak stál o korunu a 40 haléřů méně než v současnosti.

Zdražování paliv vyvolaly podle analytika Purple Trading Petra Lajska zejména rostoucí ceny ropy. Ty začaly na světových trzích růst zejména kvůli obavám z omezení ruské ropné produkce a také kvůli očekávanému oživení poptávky Číny po ropě. Kvůli nízkým zásobám lze podle Lajska očekávat i vyšší poptávku v USA. Dalším faktorem, který tlačil ceny ropy vzhůru byl také oslabující dolar, dodal Lajsek.

"Očekávám, že budeme opět brzy svědky poklesu cen paliv, nicméně kvůli zpoždění cen na čerpacích stanicích za cenami na burze mohou ceny pro motoristy ještě několik dní růst," řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Řidiči uklidňuje také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Upozornil na znovu klesající ceny ropy a také zpevňování koruny vůči dolaru. "Oboje by už v nadcházejících sedmi dnech mělo vést ke změně situace. Pohonné hmoty tak budou cenově spíše stagnovat, ve druhé polovině ledna je pak poměrně pravděpodobné jejich opětovné zlevňování," podotkl Kovanda.

Nejlevnější paliva nyní tankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,84 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 37,26 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,90 Kč. Nafta se v metropoli tankuje za 39,04 koruny za litr.

V loňském roce vystoupaly ceny pohonných hmot v ČR na na historická maxima, vliv na to měl i ruský vojenský vpád na Ukrajinu. Natural 95 byl nejdražší na přelomu července a srpna, kdy se jeho průměrná cena blížila 48 Kč/l. Cena nafty se dostala na maximum v polovině března, kdy litr stál v průměru téměř 49,60 Kč.

Od druhé poloviny října až do konce roku ceny benzinu i nafty postupně v mezitýdenním srovnání klesaly. Minima dosáhly v úterý 27. prosince, kdy se průměrná cena naturalu podle CCS dostala na 36,03 Kč za litr a dieselu na 37,56 koruny za litr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky cena, pohonné, hmoty, benzin, nafta, ČR, doprava, finance, trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny pohonných hmot v Česku začaly s novým rokem růst  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.