Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradečané dostávají do svých schránek volební lístky, prezidentské volby se blíží

Prezidentské volby jsou na spadnutí. Konat se budou 13. a 14. ledna. Hradečané už dostávají do schránek volební lístky. V Hradci Králové se bude nový prezident či prezidentka volit v 85 volebních okrscích.

Voliči, kteří z důvodu ochrany veřejného zdraví budou mít v období voleb nařízenou izolaci či karanténu, budou moci hlasovat na drive-in stanovišti na dvoře magistrátu města v mimořádných termínech.

Nového prezidenta či prezidentku si Česko zvolí na příštích pět let. V Hradci Králové bude možné volební lístek vhodit do uren v 85 volebních okrscích. Od dnešního dne byl zahájen roznos volebních lístků, které zapisovatelé umisťují do jménem označených domovních schránek. Hlasovací lístky budou mít voliči k dispozici také ve všech volebních místnostech. K volbám je nutné dorazit s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Volební místnosti jsou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Pro prezidentské volby mohou voliči využívat voličské průkazy, a to pro případ, že mají zájem volit mimo svůj volební okrsek. O voličský průkaz lze požádat osobně u obecního úřadu podle místa trvalého pobytu, a to nejpozději do středy 11. ledna do 16 hodin pro první kolo volby, nebo do středy 25. ledna pro druhé kolo. V listinné podobě a přes datovou schránku je o voličský průkaz možné žádat do 6. ledna do 16 hodin pro první kolo a do pátku 20. ledna pro druhé kolo.

Voliči, kteří z důvodu ochrany veřejného zdraví budou mít nařízenou izolaci či karanténu, mohou v období voleb využívat systém drive-in hlasování (neboli hlasování z motorového vozidla) na vybraných místech. V Hradci Králové se toto stanoviště bude nacházet na dvoře magistrátu města, kam bude umožněn vjezd ze Šimkovy ulice. Hlasovat zde bude možné ve středu 11. ledna v čase od 8 do 17 hodin a v případě druhého kola ve středu 25. ledna ve stejném čase.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky volby, prezident, volební lístky, okrsky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečané dostávají do svých schránek volební lístky, prezidentské volby se blíží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.