Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Městská policie Hradec Králové letos řešila 19 tisíc telefonátů

S koncem roku 2022 Městská policie Hradec Králové zveřejnila bilanci své práce. Za letošní rok řešila téměř 19 tisíc telefonních oznámení s žádostí o pomoc nebo stížností. Práce strážníků se nejčastěji točila kolem dohledu nad veřejným pořádkem, plynulosti dopravy a zajišťování bezpečnosti na sportovních a kulturních akcích.

„Nejčastěji občané žádají městskou policii o pomoc, radu či sdělení informace nebo oznamují stížnost na protiprávní jednání. Strážníci předají lidem telefonní čísla na relevantní subjekty, jako jsou například kontakty na lesní správce nebo čísla úřadů a institucí,“ uvádí mluvčí strážníků Veronika Soukupová

Většinu těchto telefonátů dokážou operátoři vyřešit po telefonu. Nezřídka potřebují pomoc i senioři, kterým chybí například kontakt na sociální pracovníky nebo si ověřují, zda se nestali oběťmi podvodníků. 

V terénu strážníci řešili 50 tisíc událostí. Z toho 27 tisíc z nich se týkalo přestupků. Dalších 31 bylo podezření z trestných činů u kterých asistovala i státní policie.  

„Nad rámec svých zákonných povinností hlídky pomáhají občanům ve dne i v noci. Kontrolují rodiče a prarodiče náhle se neozývající svým rodinným příslušníkům, vyjíždějí k nemohoucím či invalidním lidem, kteří upadnou a vlastními silami se nedokáží zvednout,“ uvádí mluvčí.  

Kromě toho se strážníci dostávají do situací, kdy je třeba poskytnout první pomoc. Nejčastěji jde o náhlý kolaps, bezvědomí nebo zástavu srdce. Jsou připraveni lidem poskytnout pomoc dříve, než k nim dorazí zdravotníci. Strážníci spolupracují se Zdravotnickou záchrannou službou v rámci projektu First Responder. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MPHK

Štítky městská, policie, strážníci, Hradec Králové, shrnutí, rok, 2022, činnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie Hradec Králové letos řešila 19 tisíc telefonátů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.