Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Krkonoších komplikuje túry náledí, bez potřebného vybavení hrozí úrazy

Horská služba v Peci pod Sněžkou varuje před náledím v celé části východních Krkonoš a turisté by se měli řádně vybavit, nesmeky budou do batohu dobrá volba.

V Krkonoších platí nejmírnější první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Na hřebenech Krkonoš je 15 až 35 centimetrů sněhu. Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní je v provozu, informovali na webu vlekaři. Lanovka má dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

"Po několikadenních deštích došlo k tvorbě ledové vrstvy. Doporučujeme pro pohyb na turistických trasách užití nesmeků," uvedla krkonošská horská služba. Když horní úsek lanovky nejezdí, mohou se lidé z mezistanice na Růžové hoře vydat na Sněžku pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Jde zároveň o jednu z turistických tras, kde zmíněné náledí hrozí.

V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí. "Po oteplení a dešti se ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, na kterou napadlo za posledních 24 hodin pět centimetrů nového sněhu v kombinaci se západním až severozápadním větrem. Sněhová pokrývka je pod ledovou krustou vlhká až mokrá. Během dne budou srážky sněhové," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. "Je možnost samovolného uvolnění malých, nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," uvedl Dlouhý.

První, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v současné zimní sezoně vyhlášen v pondělí 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň po jednom dni, 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Podle dat měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky dnes v 9:50 rychlost větru v nárazu dosáhla 111,2 kilometru v hodině (30,9 m/s). Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině. Na Sněžce bylo dopoledne sedm stupňů pod nulou.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy Krkonošského národního parku ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce bylo dnes ráno podle údajů Horské služby Krkonoše minus šest stupňů Celsia, zataženo a 23 centimetrů sněhu, vítr dosahoval rychlosti kolem 36 km/h.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Štěpánek

Štítky ČR, počasí, rekreace, lanovky, Krkonoše, náledí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších komplikuje túry náledí, bez potřebného vybavení hrozí úrazy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.