Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Sněžku vyrazil dobrodruh v trenkách, museli pro něj záchranáři

Krkonošská horská služba dnes musela z vrcholu Sněžky dolů dopravit skupinu tří turistů ve věku kolem 25 let, kteří podcenili počasí a vyčerpal je chlad v kombinaci s deštěm. Jeden ze skupiny šel navíc jen v trenkách, rukavicích a botách.

Horská služba ČR o tom informovala na webu pod titulkem Turisté jsou nepoučitelní a apelovala na turisty, aby nepřeceňovali svoje síly a na výlety byli dostatečně vybaveni.

"Horská služba důrazně žádá, před nadcházejícími dny svátečního volna, aby turisté, kteří vyrážejí do všech našich pohoří, nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky, a zároveň aby byli dostatečně vybaveni," uvedla.

Nejspořeji oděný člen skupiny chtěl podle horské služby navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobný výlet po horách absolvoval v minus deseti stupních Celsia. Dnes teplota na Sněžce klesla zhruba jeden stupeň pod bod mrazu. "Všichni podcenili vliv počasí a to především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější," uvedli horští záchranáři.

Na vrchol Sněžky horská služba pro prochladlou trojici vyrazila na čtyřkolce z Pece pod Sněžkou. Zdravotní stav turistů nevyžadoval hospitalizaci a krkonošští záchranáři je přepravili na Růžovou horu. Upozornili nicméně, že obdobných zásahů mají od prvního letošního sněhu za sebou již několik.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto neznamekrkonose.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžku vyrazil dobrodruh v trenkách, museli pro něj záchranáři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.