Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V kraji je nahlášeno necelá stovka prodejních míst s kapry. Veterináři začnou s jejich kontrolou

V České republice je před Vánoci nahlášeno zhruba 3000 prodejních míst s kapry. Státní veterinární správa začne v následujících dnech s jejich kontrolou. V nich se zaměří hlavně na dodržování hygienických podmínek, životních podmínek ryb, a také dodržování platné legislativy při jejich usmrcování.

Každý prodejce musí své místo prodeje nahlásit Státní veterinární správě (SVS) nejpozději sedm dní před samotným zahájením. Nejvíce stánků eviduje SVS letos v Jihomoravském kraji. Hned poté je nejvíce prodejců ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Na jihu Čech je nahlášeno 184 prodejních míst. 

V nadcházejících dnech začnou inspektoři postupně s jejich kontrolou. Zaměřují se zejména na to, aby prodej probíhal v odpovídajících hygienických podmínkách, aby nebyly přeplněné kádě s kapry a byla v nich čerstvá protékající voda, díky čemuž mají ryby dostatek kyslíku. Usmrcování ryb musí být prováděno v souladu s platnou legislativou„Z tohoto pohledu jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Stánkaři musí mít povinnou výbavu, do které patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha ve stánku musí jít snadno vyčistit a dezinfikovat. Kontroly se také zaměřují na to, zda nejsou zneužívána chráněná značení a klamáni spotřebitelé.

Minulý rok inspektoři zkontrolovali téměř 900 prodejních míst. „Zhruba ve třech procentech kontrol byly zjištěny nějaké závady. Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje a objevilo se několik případů problémů s welfare," popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ohodnoť článek

Foto SVS | Zdroj SVS, ČTK

Štítky státní veterinární správa, svs, kapři, prodej, vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji je nahlášeno necelá stovka prodejních míst s kapry. Veterináři začnou s jejich kontrolou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.