Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba obchvatu Náchoda by mohla začít v roce 2024 a trvat tři roky

Dlouho připravovaná stavba obchvatu Náchoda by mohla začít na konci roku 2024 a trvat tři roky. Již v lednu 2023 by měly úřady vydat první demoliční výměry na stavby v trase obchvatu. Vlastní bourání by se mělo odehrát ve druhé polovině roku. Po dnešním jednání s představiteli Ředitelství silnic a dálnic ČR a s projektanty to uvedl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). Dvacetitisícový Náchod patří v hradeckém kraji k městům nejzatíženějším dopravou. O stavbu obchvatu usiluje přes 20 let.

Souběžně s demolicemi budou silničáři připravovat území v trase obchvatu včetně záchranného archeologického výzkumu a kácení. "Stavební řízení na jednotlivé dílčí části stavby budou zahájena v prvním čtvrtletí 2023," uvedla náchodská radnice.

V polovině letošního roku měl stát v trase obchvatu vykoupeno asi 80 procent pozemků. O vydání stavebního povolení na obchvat ŘSD požádalo letos v květnu.

Obchvat bude dlouhý 6,5 kilometru a mimo město svede tranzitní dopravu ze silnice I/33 mezi Hradcem Králové a hraničním přechodem do Polska. Součástí stavby bude i 930 metrů dlouhá přeložka silnice I/14, která k Náchodu přivádí dopravu od Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou. Obchvat bude mít dva tunely o celkové délce 463 metrů a dvě mostní estakády o celkové délce 583 metrů.

Začala stavba obchvatu Jaroměře. Městu by se mohlo ulevit za zhruba dva roky

Dnes odpoledne začala u konce dálnice D11 stavba 6,5 kilometru dlouhého obchvatu Jaroměře. Jeho hlavním úkolem bude vyvést především tranzitní dopravu z centra dvanáctitisícového města. Stavět se má dva roky a Ředitelství silnic a dálnic za novou...

ŘSD pro stavbu obchvatu získalo v roce 2017 pravomocné územní rozhodnutí. Vydání pravomocného územního rozhodnutí trvalo úřadům osm let. Náklady na stavbu obchvatu se odhadují na 3,15 miliardy korun bez DPH.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, silnice, stavby, obchvat, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Náchoda by mohla začít v roce 2024 a trvat tři roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.