Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Některé hrady a zámky v kraji budou otevřené i mezi svátky

Kam mezi svátky? Hrady a zámky v Královéhradeckém kraji nabízí prohlídky. Vydat se můžete na hrad Kost nebo zámek Staré Hrady. Na Štědrý den bude otevřený klášter v Broumově.

Gotický hrad Kost nabídne od pondělí 26. do soboty 31. prosince vánoční prohlídky, a to vždy od 11:00 do 15:00. "Vánoční prohlídky máme každý rok, lidé jsou na to zvyklí. Poslední prohlídka odchází v 15:00," řekla ČTK ředitelka kulturních památek společnosti Kinský dal Borgo. Více o programu na hradu Kost je na webu.

Také soukromý zámek Staré Hrady pokračuje v nabídce adventních prohlídek i o vánočních prázdninách. Vánoční pohádkové prohlídky plánuje také 26. až 31. prosince. "Zvýhodněným okruhem pohádkovým hradem a vánoční pohádkou provede živá čarodějnice, princezna, čertice nebo hradní čaroděj," uvedli zástupci zámku Staré Hrady na webu.

Poslední akce letošního roku v barokní pevnosti Josefov se bude konat na Štědrý den 24. prosince od 9:00 do 13:00, a to v Bastionu I. "V kasematech budou připravené dílničky. Výrobek si každý může odnést domů, a doplnit si tak vánoční výzdobu o vlastnoručně vyrobený kousek. Chybět nebude ani výzdoba v kasematech, oheň v krbech, trdelníky a vánoční punč," uvedli na webu zástupci památky. V plánu je také střelba ze střelecké galerie, kterou obstará Klub vojenské historie Josefov.

"Na programu jsou i dvě prohlídky vedené průvodcem v dobové uniformě. Skauti přinesou a budou strážit betlémské světlo," uvedli zástupci josefovské pevnosti.

Zájemci mohou v Královéhradeckém kraji o vánočních prázdninách také na prohlídky zámku v Novém Městě nad Metují, kde na ně čekají vyzdobené interiéry a dozvědí se, jak vypadaly Vánoce u rodiny Bartoňů z Dobenína za první republiky, které památka patří. "Tyto speciální prohlídky zámku se konají 27. až 28. prosince. Zahájeny budou v předpokládaných časech 11:00, 13:00 a 15:00," píšou na webu zástupci zámku.

Také klášter v Broumově na Náchodsku připravil na vánoční prázdniny prohlídky na Štědrý den 24. prosince a pak také 27. až 31. prosince, podrobnosti jsou na webu.

Naopak adventní či vánoční programy pětice státních památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji již skončily. Pod správu NPÚ spadají v kraji zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital v Kuksu. Žádný z těchto objektů není otevřen celoročně. Také na státních památkách byla nabídka adventních akcí bez větších omezení,

"Pochopitelně, že se kasteláni snaží šetřit především ve spotřebě energií, což se projevuje zejména výraznou redukcí slavnostního osvětlení památek v podvečerních a večerních hodinách. K výrazným změnám tedy v počtu, charakteru ani kvalitě akcí ale nedošlo. Návštěvníci naše úsporná opatření, která se týkají nejenom energií, nepocítili," řekl ČTK regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv hradu Kost

Štítky ČR, památky, zábava, turistika, Královéhradecký, Kost, Staré Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé hrady a zámky v kraji budou otevřené i mezi svátky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.