Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z Hradce Králové zmizela zelená flotila elektrokoloběžek. Vrátí se až po zimě

S nástupem prvních mrazů, sněhu a ledovky se společnost Bolt rozhodla stáhnout své elektrokoloběžky z centra Hradce Králové. Zatímco v minulém roce doporučovala společnost zapnout začátečnický mód, letos jdou zelené koloběžky z provozu úplně. Do ulice Hradce Králové se mají stroje vrátit nejpozději v březnu.

„Za současné situace, kdy sněhová nadílka ztěžuje i automobilovou dopravu, nepovažujeme za nutné ani rozumné, nadále udržovat flotilu našich koloběžek v provozu. Lidé je v tomto počasí využívají mnohem menší měrou, ale hlavně může být jízda na koloběžce na sněhu či náledí poměrně riskantní,“ uvedla e-mailem pro Hradeckou Drbnu Lucie Krahulcová ze společnosti Bolt. 

Koloběžky z ulic krajské metropole zmizí i přes to, že aplikace nabízí takzvaný začátečnický mód. Ten snižuje maximální rychlost na 15 kilometrů v hodině. Využití tohoto módu ještě v minulém roce společnost přes zimu doporučovala. Koloběžky však nechala v provozu. 

Pravidla pro lidi na koloběžce jsou stejná jako pro cyklisty  

Pravidla bezpečnosti pro jízdu na elektrokoloběžce jsou prakticky totožná s těmi pro cyklisty na klasických jízdních kolech. Na mokré silnici nebo náledí je třeba počítat s tím, že se snižuje přilnavost pneumatik. Zároveň se prodlužuje brzdná dráha.   

Při jízdě na koloběžce se navíc snižuje pocitová teplota. Před půjčením by uživatelé neměli zapomínat na teplé oblečení. Podle provozovatelů koloběžek je třeba myslet především na rukavice.   

Podle odborníků by měli zejména v těchto dnech cyklisté sami sebe a svá kola nebo koloběžky vybavit dalšími reflexními doplňky. Jejich jednoduchým použitím při jízdě zvyšují svou bezpečnost. „Například pro zřetelné ukázání znamení o změně směru jízdy je vhodné mít v oblasti zápěstí reflexní pásku,“ uvedla v tiskové zprávě krajská koordinátorka organizace BESIP Markéta Novotná.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bolt

Štítky elektro, kolo, elektrokolo, Hradec Králové, Bolt, sdílená, aplikace, omezení, zima, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Hradce Králové zmizela zelená flotila elektrokoloběžek. Vrátí se až po zimě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.