Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Hradecký kraj je na prahu epidemie chřipky. Závažných případů je zatím minimum

Královéhradecký kraj je na počátku epidemie chřipky a akutních respiračních infekcí. Počet nemocných se tento týden v kraji zvýšil o 16,3 procenta na 2181 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Královéhradeckého kraje. Nejvyšší nemocnost je na Hradecku, naopak nejméně nemocných bylo nahlášeno z okresu Trutnov. Klinicky závažné případy chřipky zaznamenávají hygienici zatím jen ojediněle.

"V souvislosti s celkovou dynamikou vývoje lze konstatovat, že se nacházíme na počátku epidemie akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu," uvedla mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí.

Nemocnost podle ní roste ve všech věkových skupinách, za poslední týden nejvíce, o 27,8 procenta, mezi lidmi staršími 65 let. "Nejvyšší počty nemocných evidujeme stále mezi dětmi do pěti let, následují děti navštěvující základní školy a také mladí lide ve věku 15 až 24 let," uvedla Veronika Krejčí.

U ambulantních pacientů jsou podle ní prokazovány i nechřipkové respirační viry. "Infekty jsou poměrně často smíšeného původu s dominancí chřipky typu A či jiného respiračního viru," uvedla Krejčí.

Zákaz návštěv zatím žádná z nemocnic v kraji nevydala. "Potvrzujeme zvýšený počet hospitalizovaných pacientů s respiračními onemocněními. Omezení návštěv v tuto chvíli nebylo vyhlášeno," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Sezonní nárůst respiračních infekcí podle mluvčí hradecké KHS nastal dříve než v předchozích sezonách a je dynamičtější než v době před pandemií koronaviru. Chřipku v kraji loni touto dobou vytlačil covid-19, o epidemii akutních respiračních onemocnění nešlo hovořit. Na přelomu roku patřil Královéhradecký kraj ke covidem nejzasaženějším regionům v ČR.

"Pokud jde o současnou nemocnost covidem-19, došlo v porovnání s předcházejícím týdnem k mírnému poklesu počtu nemocných, za posledních sedm dnů evidujeme 54 případů onemocnění v přepočtu na 100 tisíc obyvatel," dodala Krejčí

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj je na prahu epidemie chřipky. Závažných případů je zatím minimum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.