Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Trutnov i Náchod už má schválený rozpočet na příští rok

Zastupitelé Náchoda odklepli rozpočet na příští rok. Město bude hospodařit s částkou přes 580 milionů. I v Trutnově už je jasno. Počítá se tady s příjmy ve výši 800 milionů a výdaji přes 900 milionů.

Rozpočet města na rok 2023 schválili trutnovští zastupitelé na včerejším zasedání. Pro návrh hlasovalo 30 z 32 přítomných zastupitelů.  Oproti loňskému roku, kdy se schvalovalo rozpočtové provizorium, vstoupí město Trutnov do nového roku 2023 s ostrým rozpočtem. Ten počítá s příjmy ve výši 802 milionů korun a s výdaji ve výši 918 milionů korun. „Rozdíl mezi příjmy a výdaji vzniká přechodem investičních akcí z letošního roku do příštího, zejména se jedná o rekonstrukci kina Vesmír, kterou hradíme z úspor nastřádaných v předchozích letech. Plánovaný rozdíl mezi příjmy a výdaji se pravděpodobně ještě sníží, protože do konce roku očekáváme příjmy o cca 45 milionů korun vyšší oproti původnímu odhadu. Tyto prostředky budeme moci do financování zapojit. Postupně také do rozpočtu přidáme příjmy z dotací v odhadované výši 50 milionů korun,“ vysvětluje Michal Rosa, starosta města.  

Na stránce výdajů jsou dvě hlavní skupiny, a to provozní výdaje a investice. Příspěvky na provoz městských organizací, kam patří základní školy, školka, Galerie města Trutnova, SCT UFFO, Muzeum Podkrkonoší v Trutnově, městská knihovna aj., významně poznamenává nárůst cen energií a pohonných hmot, ale také růst tarifních mezd. K navýšení provozních příspěvků tedy dochází prakticky u všech příspěvkových organizací, a to o 24,1 milionu korun. „V roce 2023 jsme schopni pokrýt zvýšené provozní náklady z kladného výsledku hospodaření tak, aby chod jednotlivých příspěvkových organizací, klubů a oddílů nebyl narušen. Jedná se však o přechodné období, během kterého musíme učinit významná úsporná opatření. Ředitelé jednotlivých organizací ve spolupráci s Odborem majetku města a energetikem budou motivováni k tomu, aby taková opatření navrhli a realizovali. To se samozřejmě týká i provozu sportovišť,“ říká k opatřením trutnovský starosta.

Investice města zahrnují akce, které z letošního roku přecházejí do příštího, jako například rekonstrukce kina Vesmír, kde zbývají práce za 80 milionů korun. Do příštího roku dále přechází rekonstrukce lávky Na Struze za 26 milionů korun, kterou však z většiny pokryje dotace. Další významnou akcí bude dokončení výstavby chodníku podél komunikace na Polské ulici za 13 milionů korun a zkvalitnění zázemí v trutnovském domově pro seniory za 4,3 milionu korun.

Mezi nové akce v roce 2023 patří regenerace náměstí Hraničářů za 9 milionů korun, sanace vlhkosti suterénu Staré radnice za 4,5 milionu korun a nových oken se dočká budova ZUŠ ve Školní ulici za 6,5 milionu korun. „Některé akce do rozpočtu přidáme v příštím roce v rámci rozpočtových změn. Rád bych, aby se podařilo doplnit například rekonstrukci Lípového náměstí,“ dodává Michal Rosa.

Zastupitelé města Náchoda schválili na svém jednání rozpočet města na rok 2023 25 hlasy z celkového počtu 26 přítomných zastupitelů (jeden byl omluven). V příštím roce bude město hospodařit s rozpočtem ve výši 584.308 tis. Kč. Při porovnání s loňským rokem, kdy byly v rozpočtu schváleny příjmy a výdaje v objemu 633.015 tis. Kč, je předkládaný rozpočet o 7,7 % nižší, především v kapitálových výdajích, což umožnilo sestavit rozpočet bez zapojení nových úvěrů do financování výdajů.

Oproti předchozím dvěma letům, kdy výdaje byly v zásadě směřovány primárně do investic, oprav a údržby, je tedy zřejmé, že výdaje roku 2023 směřují do oblasti běžných výdajů, konkrétně na pokrytí extrémního nárůstu cen za energie, které město i přes četná úsporná opatření snižuje jen velmi obtížně. Tím tedy dochází k tomu , že kapitálové výdaje jsou pro rok 2023 rozpočtovány o 45 % nižší než v roce 2022.

V roce 2023 počítá rozpočet města s o něco nižšími výdaji na investice než v předchozích letech. Největší investiční akcí, která přechází z roku 2022 do roku 2023 je dokončení stavby Spolkového domu za 58,2 milionu korun včetně DPH. Příští rok by mělo jít na tento projekt celkem 42 mil. Kč. V roce 2023 také pokračuje akce vyvolaná Královéhradeckým krajem – výstavba chodníků včetně kanalizace Jizbice-Lipí-Náchod (cca 22,5 mil. Kč), dále investiční akce spojené s obnovou lázeňství v Náchodě (cca 10 mil. Kč) a projekt kybernetické bezpečnosti (12 mil. Kč). Dále jsou plánovány některé menší akce, především opravy místních komunikací.

Běžné výdaje jsou pro rok 2023 plánované o 44.796 tis. Kč vyšší oproti roku 2022, což kopíruje inflační růst cen (zejména energií, ale i materiálů, práce, PHM atd.). Na obsluhu dluhu je rozpočtováno 23.050 tis. Kč a oproti minulému roku tato položka mírně vzrůstá.

Bezmála 8,4 mil. Kč je určeno v příštím roce také na rozdělení dotací sportovním klubům, 2,35 mil. Kč spolkům, bezmála 1 mil. Kč dalším organizacím. Oproti minulému roku dochází minimálně k zachování nebo mírnému navýšení.

„Důležitou zprávou pro všechny náchodské spolky a organizace je fakt, že dotace rozhodně nesnižujeme. Jen v  sociální oblasti dochází k navýšení dotací o cca 2 mil. Kč,“ dodal starosta Jan Birke.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky rozpočet, finance, Náchod, Trutnov, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov i Náchod už má schválený rozpočet na příští rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.