Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V MHD v Hradci Králové vzroste téměř o polovinu počet zastávek na znamení

Dopravní podnik města Hradce Králové od pátku 16. prosince téměř o polovinu zvýší počet takzvaných zastávek na znamení. Slibuje si od toho úsporu nákladů, plynulejší a komfortnější jízdu a také snížení hluku v daných lokalitách.

"Zastávky na znamení zřizujeme na méně frekventovaných místech, kde není tak velká poptávka a nastupuje nízký počet cestujících," řekl mluvčí dopravního podniku František Meduna.

Zhruba ze 200 zastávek ve městě jich bude od poloviny prosince na znamení 52, tedy asi čtvrtina. K nynějším 37 jich přibude 15, například půjde o zastávky Jana Černého, Kavák, Na Okrouhlíku, Park Golf, Slatina zastávka, Sněžka, Zámeček. Většinou jsou zastávky na znamení na okrajových částech linek.

Díky zastávkám, kde autobus či trolejbus zastaví na znamení cestujícího, roste plynulost jízdy, omezuje se zbytečné zastavování a kromě hluku klesají i emise. Podnik také uspoří pohonné hmoty a elektřinu a sníží opotřebení vozidel, vyjmenoval Meduna přínosy zastávek na znamení. Cestování je komfortnější i díky tomu, že s omezením otevírání dveří se v zimě ve vozidle snáze udrží teplo a v létě chlad vyrobený klimatizací.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční. V důsledku epidemie covidu podnik vozí proti minulým letům výrazně méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí, loni přeprava činila 32,2 milionu lidí a předloni 31,1 milionu lidí.

Provoz podniku je závislý na dotaci z rozpočtu města. V rozpočtu na rok 2023 radnice počítá se zvýšení dotace o 29 procent na 380 milionů korun z letošních původně plánovaných 294 milionů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPP

Štítky ČR, MHD, Hradec Králové, zastávky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V MHD v Hradci Králové vzroste téměř o polovinu počet zastávek na znamení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.