Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V Hradci, Trutnově i v Náchodě se bude za vyvážení popelnic platit pořád stejně

Tři největší města Královéhradeckého kraje, Hradec Králové, Trutnov a Náchod, poplatky za svoz a likvidaci odpadu lidem od 1. ledna 2023 nezvýší. O zvýšení poplatku uvažuje město Jičín. 

Ve stotisícovém Hradci Králové bude základní poplatek za vyvážení popelnic nadále 600 korun za dospělou osobu a bude stejný jako v letech 2020 a 2021. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje desítkami milionů korun. "Očekávané výdaje odpadového hospodářství v letošním roce činí 98 milionů korun, dotace z rozpočtu je 34 milionů korun," řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Na poplatku od občanů by radnice měla letos vybrat přibližně 43 milionů korun.

V třicetitisícovém Trutnově zůstane poplatek na loňských a předloňských 540 korunách za osobu. Výjimku mají senioři nad 70 let, kteří jsou od poplatku osvobozeni. Radnice předpokládá, že náklady na svoz a likvidaci odpadu budou v roce 2023 asi 15,5 milionu korun. "V rozpočtu počítáme s příjmy z poplatku za svoz ve výši deset milionů korun. Svoz tedy z městského rozpočtu dotujeme částkou asi 5,5 milionu korun," uvedla mluvčí radnice Michala Dědková.

Výši poplatku zachová v roce 2023 i radnice dvacetitisícového Náchoda. V Náchodě činí základní poplatek 900 korun na osobu, ale platí pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, hradí sníženou taxu 450 korun. Kdo zaplatí do konce května, má sazbu 650 korun. Splatnost základní sazby 900 korun je k 30. září. Radnice v Náchodě náklady na svoz a likvidaci odpadů dotuje z více než 50 procent. Letos očekává náklady kolem 25 milionů korun, řekla mluvčí města Nina Adlof.

V sedmnáctitisícovém Jičíně by mohl poplatek vzrůst o 11 procent na 612 korun za dospělého člověka a rok z nynějších 552 korun. Zvýšení poplatku doporučili radní města, konečné slovo budou mít zastupitelé na zasedání 14. prosince. Loni radnice uvažovala u zvýšení poplatku na 600 korun, ale nakonec k němu nepřistoupila.

Zvýšení poplatku za svoz a likvidaci odpadů jičínská radnice zdůvodňuje zejména novou zákonnou povinností města platit poplatek za skládkování vlastních odpadů. Loni na poplatcích město odvedlo státu 3,1 milionu korun. Náklady na svoz odpadů také zvedly výrazně dražší pohonné hmoty. Loni náklady na systém sběru a likvidace odpadů ve městě meziročně vzrostly o 22 procent na 22,3 milionu korun a město je z rozpočtu dotovalo částkou 7,9 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, správa, odpady, obce, ceny, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci, Trutnově i v Náchodě se bude za vyvážení popelnic platit pořád stejně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.