Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výrobce elektrokol BP Lumen z Úpice je v insolvenci. Chce ji řešit reorganizací

Společnost BP Lumen z Úpice na Trutnovsku, která je jedním z největších českých výrobců kol a elektrokol, na sebe v pondělí podala insolvenční návrh. Firma, která vyrábí kola značky Levit, by chtěla situaci řešit reorganizací, aby podnik mohl dál fungovat. Firma, jejíž vznik sahá do roku 1991, věřitelům dluží 720 milionů korun, vyplývá z insolvečního návrhu, který firma poslala Krajskému soudu v Hradci Králové. Na insolvenci firmy dnes upozornily Hospodářské noviny.

Společnost, kterou vlastní podnikatelé Pavel Bárta a Vladimír Pitaš, má 137 zaměstnanců. Úřadu práce již podnik nahlásil hromadné propouštění, kdy k 1. lednu sníží počet pracovníků na 122 a k 1. únoru na 80. Účetní hodnota majetku firmy činí přibližně 750 milionů korun. Za poslední účetní období od října 2021 do konce září 2022 firma vykázala obrat 526 milionů korun, stojí v insolvenčním návrhu.

Úpadek firmy podle jejího vyjádření souvisí s výkyvy trhu a problémy při obstarávání komponentů, které jsou důsledkem epidemie koronaviru a války na Ukrajině. Po vypuknutí epidemie a uzavření obchodů na jaře 2020 firma evidovala propad prodejů až o 90 procent. Po opětovném otevření obchodů díky velké poptávce téměř celou produkci vyprodala, ale začala se potýkat s kolapsem v dodávkách komponentů, kdy se dodací termíny prodloužily z jednotek měsíců na více než dva roky. Firma se proto musela více předzásobovat a více se kvůli tomu i zadlužovat. V roce 2021 společnost také investovala do koupě výrobního areálu bývalého výrobce vah Tonava v Úpici.

Poslední zvrat podle firmy přišel po vpádu Ruska na Ukrajinu. Poptávka v Evropě po elektrokolech, které jsou pro spotřebitele zbytným zbožím, v souvislosti s energetickou krizí a rostoucí inflací rapidně klesla. "Bohužel v současné době dochází k dodávání materiálů na výrobu, které byly objednány před rokem a více," uvedla firma s tím, že má významné výpadky v peněžních tocích a zcela vyčerpané úvěrové financování. Česká spořitelna firmě v polovině listopadu zablokovala účty a ČSOB ji následně zesplatnila úvěry, tedy požádala o jednorázové vrácení nesplacené dlužné částky.

Při reorganizaci by chtěla společnost prodat část zbytného majetku a velkoobchod převést na novou nástupnickou společnost. Počítá se přitom se vstupem investorů do nástupnické společnosti. Firma uvedla, že i po zahájení insolvenčního řízení má předjednanou výrobu ze zásob s tím, že samotný provoz závodu je ziskový.

Do prozatímního věřitelského výboru společnost navrhla Českou spořitelnu, Komerční banku a za takzvané nezajištěné věřitele společnost Paul Lange - Ostrava, která podle Hospodářských novin pro český trh zajišťuje dodávky cyklokomponentů značky Shimano.

Značku Levit firma uvedla na trh loni, kdy ukončila spolupráci s partnerskou firmou na výrobě kol značky Apache. V plánech pro letošní rok měla BP Lumen výrobu až 40 tisíc kol ve zhruba 50 modelech. Elektrokola montuje z komponentů, které nakupuje od externích dodavatelů většinou z Číny, Tchaj-wanu a Japonska.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BP Lumen

Štítky ČR, stroje, trh, soud, kola, BP Lumen, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dawe Ádoš

:-(

Neděle, 4. prosince 2022, 18:12Odpovědět

Výrobce elektrokol BP Lumen z Úpice je v insolvenci. Chce ji řešit reorganizací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.