Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trosky v Českém ráji jsou za tmy jiné. Mezi Pannou a Babou svítí vánoční strom

Jiný pohled než obvykle se nyní nabízí lidem po setmění při pohledu na hrad Trosky v Českém ráji. Mezi jeho věžemi Pannou a Babou mohou spatřit svítící několikametrový vánoční strom. Rozsvícený bude v období adventu každý den po setmění do 22:00.

Zřícenina opředená pověstmi je v zimním období uzavřená, kvůli rozsvícení a zhasínání vánočního stromku nemusí nahoru šlapat ani kastelánka. „Nastavila jsem tam časovač," řekla Pavlína Suchomelová. Ozdobený smrk je na Aehrenthálské vyhlídce pod Pannou. Z jaké dálky je možné ho spatřit, zatím kastelánka neví. „V podstatě všude, odkud je vidět mezi věže," dodala.

Za šera a tmy Trosky působí tajuplně. Podle některých legend je zde ukrytý poklad či odtud vede brána do pekel. Pod hradem se údajně nacházejí rozsáhlá sklepení a v bludišti pískovcových skal a trhlin jsou jeskynní prostory s jezírky.

Hrad založili ve druhé polovině 14. století pánové z Vartenberka. Archeologické průzkumy však dokazují, že osídlení tu bylo mnohem dříve. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad. V současnosti jde o nejnavštěvovanější památku v Libereckém kraji, i když letos o ni byl nižší zájem než obvykle. Na Trosky od začátku dubna do konce října vystoupalo skoro 86 tisíc lidí, v předchozích sezonách bývalo návštěvníků v sezoně kolem 100 tisíc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Trosky

Štítky ČR, zajímavosti, památky, Vánoce, Trosky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trosky v Českém ráji jsou za tmy jiné. Mezi Pannou a Babou svítí vánoční strom  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.