Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj vyhlašuje nominace na udělení ceny Dědictví zavazuje

Královéhradecký kraj vyhlašuje nominace na udělení ceny Hereditas obligat, v překladu: Dědictví zavazuje. Jde o upravenou verzi dvou dosavadních ročníků, které původně nesly název Cena památkové péče Královéhradeckého kraje. Nominovat bude možné od 1. ledna do konce února. Vedení kraje cenu uděluje za příkladnou péči o památky na území regionu. Kraj chce jejím prostřednictvím ještě více zviditelnit výjimečné příběhy lidí, kteří se do záchrany často zapomenutých nebo zanedbaných památek nezištně pouštějí.

"Značku této ceny, která upozorňuje na závaznost dědictví našich předků, jsme upravili. Měla by být nyní lépe zapamatovatelná a jednodušší. Oceňováním těchto počinů chceme zdůraznit potřebnost péče o památky nejen ze strany odborníků, ale také široké veřejnosti. Zároveň bychom chtěli přilákat co nejvíce uchazečů," uvedla náměstkyně hejtmana pro památkovou péči Martina Berdychová (Východočeši).

Cenu Hereditas obligat mohou lidé či organizace získat ve čtyřech kategoriích, a to stavební obnova chráněné stavby, restaurování movité či nemovité památky, záchrana neprohlášené památky a popularizace památkové péče. Vítěz v každé z kategorií obdrží jako cenu částku 50 tisíc korun.

Dosud kraj udělil tuto památkářskou cenu například za obnovu krkonošské roubenky ve Velké Úpě, záchranu kapličky v Novém Městě nad Metují na Náchodsku či za restaurování nástěnných maleb v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace na Jičínsku.

Nominace na udělení ceny lze podávat vždy od 1. ledna do konce února příslušného roku, a to buď písemně na adresu sídla Královéhradeckého kraje na odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, případně elektronicky prostřednictvím e-mailové adresy pamatky@kr-kralovehradecky.cz.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, památky, ocenění, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vyhlašuje nominace na udělení ceny Dědictví zavazuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.