Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Americký voják dostal další oběť. Ženu okradl o tři miliony korun

Policie na Jičínsku se zabývá dalším podvodem, který známe pod názvem „Americký voják“. Podvodník se zaměřil na jednašedesátiletou ženu z Hořic. Ta se s ním seznámila přes aplikaci WhatsApp. Následně mu poslala přes tři miliony korun. Hradecká Drbna vám nyní podrobně popíše, jak komunikace s podvodníkem vypadala.

Americký voják se ženě představil jako osmačtyřicetiletý Mike Tucker, který pracuje jako americký voják. Toho času měl být na mírové operaci v Iráku. Do konce služby mu zbývalo sedm měsíců. Poté chtěl odcestovat a založit novou rodinu. Ženě napsal, že je vdovec, který vyrůstal v dětském domově. Zároveň tvrdil, že hledá českou ženu, které mají dobrou pověst. 

O pár dní později ženě napsal, že se do ní zamiloval a nikoho dalšího už nechce. Jako důkaz své lásky si údajný americký voják smazal svůj profil na seznamce. V České republice plánoval koupit dům, ve kterém s ní chtěl bydlet. 

Aby se mohla žena s vojákem setkat ještě před ukončením mise, poslala mu 400 tisíc korun. „Po opětovných žádostech o zaslání dalších finančních prostředků žena s Mikem přestala komunikovat a začátkem srpna loňského roku vše nahlásila policii,“ uvedla na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová. Policistům se ho najít nepodařilo, a proto případ odložili.  

V dubnu letošního roku se Mike ozval znovu. Po pár týdnech dopisování mu žena poslala další peníze. S příslibem vrácení všech peněz investovala do svého domnělého budoucího vztahu téměř tři miliony korun. Po pár dnech vše opět nahlásila policistům.  

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod neznámým pachatelem, za který hrozí trest odnětí svobody v délce dva roky až osm let,“ uvedla Pospíšilová.  

Internetové podvody jsou na denním pořádku  

Druhým nejrozšířenějším podvodem posledních dnů je takzvaný falešný bankéř. Ti svým obětem volají a přesvědčí je o tom, že mají napadený bankovní účet. Vše končí výběrem v hotovosti a vložením peněz na bitcoinový účet, kde o své peníze definitivně přijdou.  

Ve spolupráci s Českou spořitelnou téma falešného bankéře velice dobře zpracoval i youtuber, který má kanál s názvem „Jirka vysvětluje věci“. Upozorňuje především na to, jak důvěryhodní umí podvodníci být. Necílí totiž pouze na seniory. Jejich oběťmi jsou často i mladí lidé.   

„Ten podvodník se představí falešným jménem. Pokud si to jméno najdete, zjistíte, že v dané bance skutečně pracuje. Klíčovým navíc je, že po nás vlastně nic nechce. Tu informaci o napadení účtu a to, jak se to mohlo jenom stát, nám vlastně jenom oznamuje,“ uvádí Jiří Burýšek ve svém videu. 

Nutno podotknout, že člověk, který takto přijde o své peníze, nemá nárok na odškodnění. Defacto o ně přišel svým vlastním zaviněním.  

Policie upozorňuje, abychom si na jednání podvodníků na internetu dávali pozor. Od komunikace nebo obchodu bychom měli odstoupit vždy při první (byť jen sebemenší) pochybnosti. V žádném případě bychom nikdy neměli poskytovat svoje přístupové údaje do internetového bankovnictví, potvrzovací SMS kódy nebo vzdálený přístup do počítače. A to ani zaměstnancům bank nebo úřadů. Dobré je také vědět, že banky napadení účtu nikdy neřeší tímto způsobem. Existuje celá řada nástrojů, jak peníze na účtu ochránit. Nikdy však nebude požadovat, abychom tyto peníze vybrali.   

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky americký, voják, podvod, Jičínsko, policie, senior, on-line, peníze, miliony, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký voják dostal další oběť. Ženu okradl o tři miliony korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.