Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Náchodě se od zítřka bude relaxovat jedna báseň, zámecký kopec bude ideální volbou

Zámecký kopec v Náchodě už není zarostlá džungle, ale po revitalizaci je to místo odpočinku a nová chlouba města. Akce si vyžádala 240 milionů korun a zítra se zámecký kopec slavnostně otevře.

Zámecký kopec nad městem prošel obnovou za stovky milionů. Vrátil se do podoby, ve které byl v první polovině 19. století.  "Mě to nejen ohromilo, ale absolutně dojalo. Je to nádherný kus odvedené práce," řekl Hradecké Drbně nadšený starosta Jan Birke. 

Dělníci pracovali pro Národní památkový ústav (NPÚ) už od července 2020. Lidé tady najdou nové turistické cesty, upravenou zeleň, zkrátka to bude další místo pro relax. Cílem celé akce je podpora turistického ruchu, zvýšení návštěvnosti státního zámku Náchod a Náchodska jako takového, a také vyřešení dlouholetých technických problémů v oblasti zámeckého návrší.

Lidé se můžou projít po okružní cestě kolem celého kopce a síti pěších mlatových nebo visutých cest. Je tu obnovená lipová alej kolem historického schodiště. U aleje Kateřiny Zaháňské je veřejně přístupný ovocný sad, ideální pro procházky. Přístupné jsou západní terasy u paty zámku. Místo zanedbaného přístupu od Karlova náměstí bude pobytové schodiště s bezbariérovou rampou.

Slavnostního otevření se zítra zúčastní generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková a starosta města Náchod Jan Birke. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Náchod

Štítky Náchod, zámecký kopec, obnova, Jan Birke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě se od zítřka bude relaxovat jedna báseň, zámecký kopec bude ideální volbou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.