Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní čas je příležitostí pro kapsáře a podvodníky. Policie nabádá k obezřetnosti

Vánoční shon, stres, spousta lidí a celá řada adventních akcí. Toho všeho využívají podvodníci a kapsáři, pro které v těchto dnech začíná sezona. Policie varuje k opatrnosti a obezřetnosti. Řada lidí si ani nevšimne, že byla okradena. Chybějící peněženku často začnou hledat až po několika minutách nebo hodinách.

„Ke kapesním krádežím dochází opakovaně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství lidí. Kapsáři využívají nepozornosti svých obětí, kradou bleskově a nepozorovaně, poškozený často zjistí svou ztrátu až později a na jiném místě, než k ní došlo. Zkušený kapsář vás stihne okrást během několika sekund,“ uvádí na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

I proto budou lidé na vánočních trzích potkávat hlídky státní i městské policie. Ani ty si však profesionálního kapsáře všimnout nemusí. Zodpovědnost za své věci musí přebrat každý samostatně. Hlídky se budou pohybovat hlavně v okolí velkých obchodních center, na tržištích nebo na parkovištích.  

„V případě jakýchkoli potíží či nesnází se neváhejte obrátit na linku 156,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí městských strážníků Veronika Soukupová

Jak efektivně své věci ochránit?  

  • Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu, či na spodek tašky nebo kabelky. A rozhodně je nenechávejte volně položené v nákupním vozíku. 
  • Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty. 
  • Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD, či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste. 
  • Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné. 
  • Velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit. 

Zdroj: PČR 

Jeden z posledních případů se stal v minulém týdnu v Hradci Králové. Podvodník na ulici oslovil muže s žádostí o pomoc. Potřeboval najít cestu. Během toho ho okradl o peněženku z kapsy kabátu. 

V případě, že se člověk stane obětí kapsáře, měl by to co nejdříve oznámit policii. „Snažte se přitom co nejpřesněji upamatovat na místo, kde ke krádeži došlo, popřípadě na popis pachatele, či pachatelů. V případě, že je Vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte,“ dodává mluvčí policistů.  

Ohodnoť článek

Foto Steve Buissinne | Pixabay

Štítky kapsář, podvod, krádež, vánoční, adventní, policie, prevence, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní čas je příležitostí pro kapsáře a podvodníky. Policie nabádá k obezřetnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.