Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministerstvo spustilo mapu kriminality. V Hradci Králové se řeší především přestupky a krádeže

Mapa kriminality. Tak se jmenuje společný projekt Ministerstva vnitra a Policie České republiky. Díky této mapě může veřejnost zjistit, jak bezpečné je jejich město. Například v Hradci Králové se od začátku roku řešilo nejvíce přestupků a majetkové trestné činnosti.

„Nástroj, slouží veřejnosti, obcím a jejich městským a obecním policiím a Policii ČR, pomáhá snižovat kriminalitu, cíleně plánovat policejní hlídky i preventivní opatření do rizikových míst či snižovat administrativu. Projekt řadí Českou republiku mezi země s nejefektivnějším a nejotevřenějším zpracováním dat o kriminalitě,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Klára Dlubalová

Po více než ročním testování byla on-line mapa spuštěná 1. září. „Že je to skvělý nástroj, to vím i z vlastní zkušenosti z mého domovského Kolína. A mám velkou radost, že i ostatní obce, potažmo obecní a městské policie považují mapy kriminality za již nepostradatelné a plánují je využívat do budoucna,“ uvedl ve zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Mapa funguje ve třech režimech. Veřejnosti poskytuje informace o počtech trestných činností v jednotlivých městech nebo konkrétních lokalitách. Druhý režim funguje pro obce a samosprávy. Vedení města získá přehlednější informace, které pomůžou například k plánování hlídek městské policie. „Třetí rovinou jsou prediktivní mapy kriminality. Ty může využít například Policie ČR pro plánování služeb policistů a jejich vysílání do vytipovaných lokalit,“ dodává Dlubalová. 

Téměř stovka násilných trestných událostí za poslední rok  

Podle této mapy (za poslední rok) v Hradci Králové policie řešila téměř 14 tisíc skutků. V největším zastoupení jsou přestupky, ty tvoří drtivou většinu všech případů. Celkem jich je 12,5 tisíc. Na druhém místě je majetková trestná činnost a hned v závěsu i krádeže a podvody.  

Z dat však vyplívá, že za posledních 365 dnů policie v Hradci Králové řešila 90 případů násilné trestné činnosti. Do ní spadají vraždy, loupeže, vydírání, rvačky nebo například únos.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky mapa, kriminalita, mapa kriminality, policie, statistika, Královéhradecký, kraj, ČR, Hradec Králové, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo spustilo mapu kriminality. V Hradci Králové se řeší především přestupky a krádeže  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.