Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Postcovidové centrum v hradecké nemocnici vyšetřilo téměř dva tisíce pacientů

Centrum postcovidové péče Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje od konce roku 2020. Do této chvíle vyšetřilo 1,8 tisíc pacientů. Většina z nich trpěla respiračními projevy a únavou. Podle statistik hradecké nemocnice zhruba polovina pacientů prodělala těžkou formu onemocnění COVID-19.

Fakultní nemocnice Hradec Králové dosud na svých odděleních hospitalizovala na 4,4 tisíce pacientů s COVID-19. Nemocnice zajišťuje provoz Odběrového centra COVID-19 a také Očkovacího centra COVID-19, které od 2. ledna 2021 podalo přes 241 tisíc dávek vakcíny. 

„Průměrný věk pacientů, kteří přicházejí do našeho centra s postcovidovými potížemi je šestačtyřicet let, stejně jsou zastoupeni ženy i muži,“ uvedl ve zprávě ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Aleš Herman

Kromě respiračních komplikací a únavy se zhruba polovina pacientů potýká s dalšími komplikacemi. Od poruch nervové soustavy až po kožní nebo gastroenterologické potíže. Drtivá většina z nich podobné problémy před proděláním onemocnění COVID-19 neměla. 

„V současné době při infekci variantou omikron a stále rostoucím počtu očkovaných je počet nových nemocných s postcovidovým syndromem znatelně menší. Stále se však objevují u pacientů s postcovidem pocity dušnosti, únava a vyčerpání, nespavost a další komplikace,“ uvedl v tiskové zprávě přednosta plicní kliniky Vladimír Koblížek.  

Centrum je určené pro pacienty z Královéhradeckého kraje, kteří trpí některými z příznaků postcovidového syndromu i tři měsíce po prodělaném onemocnění. Centrum zajišťuje primárně péči pro pacienty odeslané k vyšetření praktickým lékařem či plicním specialistou. Při první návštěvě ambulance pacient absolvuje sérii vyšetření a vyplní dotazník, na základě těchto dat je rozhodnuto o dalším postupu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky FNHK, nemocnice, Hradec Králové, postcovidové, centrum, zdraví, následky, očkování, koronavirus, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Vladimír Koblížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postcovidové centrum v hradecké nemocnici vyšetřilo téměř dva tisíce pacientů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.