Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový odbavovací systém v hradecké MHD bude o tři měsíce později. Výrobce nemá čipy

Spuštění nového odbavovacího systému v městské hromadné dopravě v Hradci Králové se z konce letošního roku posune na začátek dubna 2023. Dodavatel systému má problém s pořízením některých komponentů, například čipů. ČTK to dnes řekl mluvčí Dopravního podniku města Hradec Králové František Meduna. Nový systém umožní platit jízdné bezkontaktně bankovní kartou, prostřednictvím chytrého telefonu či kartami regionální veřejné dopravy.

Za 24,9 milionu korun bez daně systém Hradci Králové dodají společnosti EM TEST ČR a EMTEST. Nynější odbavovací systém, jehož základem je odbavení čipovou městskou kartou, funguje od roku 2005 a současným požadavkům již nevyhovuje.

"Realizace nového sytému naráží, stejně jako je tomu dnes v dalších oblastech, na problémy s dodávkami komponentů a konstrukčních celků," řekl mluvčí Dopravního podniku města Hradec Králové František Meduna. Termín dodání systému se tak posune dodatkem smlouvy z původního 23. prosince na 3. dubna 2023.

Principem fungování a mírou zabezpečení se nový systém podle dopravního podniku nebude lišit od platebních systémů u obchodníků. Podle radnice by nové způsoby platby jízdného mohly přivést do autobusů a trolejbusů více cestujících, zejména těch, kteří nejezdí pravidelně. Se spuštěním nového systému by se podle radnice mohly upravit ceny jízdného.

V červenci a v srpnu již technici ve všech vozech MHD instalovali kabeláž a držáky čteček nového systému. "Současně započaly práce na odladění softwaru dle požadavků dopravního podniku," uvedl Meduna. V říjnu dostal jeden autobus čtečky a palubní počítač a začaly praktické zkoušky v městském provozu, včetně prověření funkčnosti systému GPS.

V listopadu začne autobus osazený novým systémem jezdit na linkách MHD a bude odbavovat běžné cestující. Systém bude zatím přijímat jen odbavení městskou kartou. V budoucnu bude systém přijímat vedle bankovních karet i kartu IREDO, kartu pardubického dopravního podniku nebo IN kartu Českých drah.

Součástí zakázky je i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení 19 nových elektronických označníků na vybraných jedenácti zastávkách. Nové označníky cestujícím poskytnou v reálném čase informace o příjezdu spoje a kompletní jízdní řády příslušné zastávky. První tři nové označníky by se měly objevit na počátku prosince na zastávkách Zimní stadion na přestupním uzlu Fortna.

Nový odbavovací systém bude také umět komunikovat s dokončovaným systémem chytrého řízení dopravy ve městě. Na vybraných světelných křižovatkách díky tomu dostanou vozy MHD preferenci.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční. Kvůli epidemii covidu podnik vozí proti minulým letům výrazně méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí, loni přeprava činila 32,2 milionu lidí a předloni 31,1 milionu lidí. Radnice podniku kvůli zdražení pohonných hmot, energií a dalších nákladů letos zvýšila dotaci o 36,9 milionu korun na 330,7 milionu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, MHD, Hradec Králové, odbavovací, městská hromadná doprava, dopravní společnost, jízdné, Česko, České dráhy, IREDO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový odbavovací systém v hradecké MHD bude o tři měsíce později. Výrobce nemá čipy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.