Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Paliva v Česku zlevnila o desítky haléřů. V hradeckém kraji je nafta za průměrných 45,8 koruny

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne zlevnily o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,05 koruny, před týdnem byl o 34 haléřů dražší. O 90 haléřů na litru se snížila i cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 46,18 koruny. V Královéhradeckém kraji řidiči platí za litr benzinu průměrných 41,78 korun. Litr nafty v regionu stojí 45,83 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Podle CCS je nyní benzin o 4,92 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 10,14 koruny na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 41,41 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 45,49 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,11 koruny. Nafta se tam tankuje za 47,13 koruny za litr.

"Cena ropy na světových trzích od počátku týdne výrazně klesá," řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Průměrné ceny benzinu na čerpacích stanicích se podle něj dostaly pod 42 Kč za litr poprvé za poslední měsíc.

"Cena nafty spadla do blízkosti 46 korun za litr. K poklesu cen přispěla síla české koruny, která se na k dolaru posunula na nejsilnější úrovně od srpna. Benzin i nafta zároveň následují nižší ceny v Rotterdamu. K dalšímu zlevnění paliv by mělo pomoci zpomalování globální ekonomiky," uvedl.

V dolarech se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v ČR levnější.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alexander Fox | Pixabay

Štítky hospodářství, benzín, peníze, ceny, ČR, Královéhradecký, kraj, doprava, motorová nafta, Česko, Královéhradecký kraj, čerpací stanice, Rotterdam, Praha, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Česku zlevnila o desítky haléřů. V hradeckém kraji je nafta za průměrných 45,8 koruny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.