Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavební práce na novém pavilonu jičínské nemocnice dosud vyšly na 145 milionů

Stavební práce na novém pavilonu onkologie, laboratoří a hematologie v areálu krajské Oblastní nemocnice Jičín by měly být hotové na konci léta 2023 a dosud vyšly na 145 milionů korun bez DPH. Předpokládaný termín předání stavby je podzim 2023, pavilon by mohl začít sloužit pacientům na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2024. Vybudování pavilonu, včetně vybavení, by mělo stát více než 580 milionů korun. Na vybavení pavilonu za 115 milionů vypíše kraj soutěž zvlášť. Investorem je Královéhradecký kraj.

Termín zprovoznění pavilonu bude záležet na dodávkách vybavení pavilonu, které přijdou na řadu až po kolaudaci stavby.

Základní cena podle smlouvy o dílo byla 318 milionů korun, konečná cena bude ale 468 milionů korun bez daně. "Součástí veřejné zakázky byla i vyhrazená změna závazku, která byla využita ve výši 88,9 milionu korun na nové energocentrum, tedy záložní zdroj pro Oblastní nemocnici Jičín. Na základě dodatků smlouvy o dílo byla cena stavebních prací dále navýšena o vícepráce ve výši 60,5 milionu korun," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Dokončená je hrubá stavba, pokračují práce na rozvodech vnitřního potrubí, fasádě, venkovní kanalizaci a na spojovacím krčku a stavební práce na energocentru a podzemních energokolektorech. Následovat budou dokončovací práce jako jsou obklady a dlažby, výmalba.

Samotnému zahájení stavby pavilonu v lednu předcházela loni na podzim demolice nevyužívaného pavilonu A. V podzemním podlaží nového objektu vzniknou kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží bude transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu se počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy. Součástí stavby pavilonu A bude i jednopodlažní spojovací koridor, který naváže na krček mezi pavilony D a E.

Archeologové na staveništi našli zdobenou část 7000 let staré sošky z doby kamenné. V areálu nemocnice a v jejím okolí bylo v mladší době kamenné rozsáhlé sídliště a na přelomu pozdní doby bronzové a starší doby železné pohřebiště kultur popelnicových polí, vyplynulo z výzkumů archeologů.

Modernizace krajských nemocnic patří mezi priority vedení Královéhradeckého kraje. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá rychnovská nemocnice.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Jičín, pavilon, laboratoř, Oblastní nemocnice Jičín, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební práce na novém pavilonu jičínské nemocnice dosud vyšly na 145 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.