Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dvůr Králové prohrál soud o platnost smlouvy na čističku. Zaplatí dva miliony a náklady na řízení

Dvůr Králové nad Labem prohrál spor o platnost smlouvy na pozemky pro stavbu čistírny odpadních vod. Krajský soud v Hradci Králové městu nařídil zaplatit dva miliony korun a náklady na řízení. Smlouvu město chtělo využít ke stavbě nové čističky.

„Město Dvůr Králové nad Labem se od samého zahájení soudního sporu žalobě bránilo všemi prostředky procesní obrany, které právní řád připouští,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Jan Jarolím (ANO). 

Dlouhodobý spor s majitelem soukromé čističky vznikl už v roce 2005. Nový vlastník začal městu účtovat zálohy podle vlastní kalkulace, s částkou však město nesouhlasilo. Nakonec musel výši ceny určit vodoprávní úřad.  

Vše se vyhrotilo v roce 2012, kdy provozovatel WWTP DKNL přerušil čištění a splašky téměř tři dny vypouštěl přímo do Labe. I proto se město rozhodlo, že si postaví čističku vlastní. Tam se však narazilo na spor ohledně platnosti smlouvy s majitelem pozemků, které mělo město využít. Podepsána byla už v roce 2007.  

„Jedná se o záležitost sjednanou před téměř patnácti lety tehdejším vedením města, a jak se v průběhu času ukázalo, pro město byla smlouva nevýhodná,“ uvedl starosta.  

Spor nejprve řešil krajský soud v Hradci Králové, který se před dvěma lety zastal města. Stejný názor měl i Nejvyšší soud. Proti rozsudkům majitel pozemků podal odvolání a celou záležitost vzal do ruky soud ústavní. Ten oba rozsudky zrušil a dal za pravdu odpůrci.  

„V tuto chvíli ještě rozhodnutí nenabylo právní moci a my vyčkáme doručení jeho písemného vyhotovení, a to i proto, že při vyhlášení rozsudku jej soud odůvodňuje pouze stručně a v několika základních bodech. Následně se poradíme s právní zástupkyní města a zvážíme případné dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí krajského soudu nicméně bereme na vědomí a respektujeme ho,“ dodává Jarolím.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladislav Renner

Štítky soud, Dvůr Králové, čistička, smlouva, peníze, radnice, pozemek, Dvůr Králové nad Labem, Krajský soud v Hradci Králové, Jan Jarolím, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové prohrál soud o platnost smlouvy na čističku. Zaplatí dva miliony a náklady na řízení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.