Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Víc než tisícovka lidí v Rokytnici si opět zatopila, ulevilo se i školákům a klientům ústavu

Společnost Ekoenergy Moravia obnovila večer dodávku tepla v Rokytnici v Orlických horách. Dohodla se na tom na večerním jednání s představiteli města. Dohoda platí do 31. prosince letošního roku.

Od soboty bylo bez tepla asi 1000 lidí. Do 31. prosince budou firma a město řešit, jak nastavit pokračování smluvního vztahu. "Získali jsme čas," řekl po déle než tři hodiny trvajícím jednání starosta Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici).

"Kotle už nám jedou, bude trvat dvě až tři hodiny, než se systém natopí. Lidé to pocítí za asi čtyři až pět hodin," řekl ředitel firmy Luděk Koch. Večerní diskuse na jednání o dohodě byla podle něj bouřlivá.

Město by mělo firmě za provoz kotlů a výrobu tepla platit 386 korun za gigajoule bez daně. Pelety jako palivo zaplatí a dodá město. Současně město firmě doplatí přes 500.000 korun za vícenáklady spojené s dosavadním vytápěním, které jsou dané zdražením pelet. Teplo bude odběratelům nadále účtovat městská společnost Centep, přes jejíž rozvody teplo z kotelen Ekoenergy Moravia proudí.

Do konce prosince musí město podle Kocha vyřešit to, jak bude vypadat smluvní vztah od ledna. V řešení by mohl být i odkup kotelen městem. Firma má podle Kocha zájem dodávat teplo v Rokytnici do roku 2027, jak byla nastavena původní smlouva. Podle starosty je jednou z variant i nová soutěž na dodavatele tepla. Do přípravy smluv město podle něj zapojí externí firmu.

Firma kvůli sporu s městem o cenu tepla v sobotu zastavila dodávky. Bez tepla bylo ve dvoutisícovém městě asi 350 domácností, škola a ústav sociální péče.

Problém zdražení pelet a ceny tepla město s firmou řeší zhruba rok. V říjnu město firmě vypovědělo smlouvu. Firma uvedla, že do soboty topila z dobré vůle a bez smluvního vztahu v dodávkách pokračovat nemůže. Podle starosty město smlouvu vypovědělo proto, aby se oba subjekty vyvázaly z pět let staré smlouvy, která nedokázala řešit razantní zdražení paliva, když počítala jen s inflačními nárůsty.

Firma Ekoenergy Moravia teplo v Rokytnici vyrábí od počátku roku 2017 na svém zařízení, které má v objektech města na základě desetiletého kontraktu. Prostřednictvím rozvodů městské společnosti Centep se teplo ze tří kotelen Ekoenergy Moravia dostává ke konečným spotřebitelům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Shutterstock

Štítky ČR, správa, teplo, Rokytnice v Orlických horách, Ekoenergy Moravia, kotelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc než tisícovka lidí v Rokytnici si opět zatopila, ulevilo se i školákům a klientům ústavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.