Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lipová alej v Jičíně začíná být nebezpečná. Několik stromů je nemocných a v nevyhovujícím stavu

Lipová alej v Jičíně je jednou z dominant tohoto východočeského města. V poslední době si zasloužila pozornost technických služeb. Řada stromů je nemocná nebo ve špatném stavu. Denně tudy prochází několik stovek lidí. Technické služby s městem nyní řeší, jak situaci nejlépe vyřešit.

Případnou odpovědnost za kolemjdoucí, cyklisty nebo například rodiny s malými dětmi má město Jičín. „Chce k tomu přistoupit ohleduplně. Pokud dojde k odstranění starých stromů, budou samozřejmě nahrazeny stromy mladými,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš

Celou situaci komplikuje i to, že je alej součástí přírodní památky Libosad – Obora. O případném kácení tak musí rozhodnout odbor životního prostředí na krajském úřadu v Hradci Králové. Alej je navíc biotopem chráněného páchníka hnědého.  

„Na stav stromů upozorňují nejen technické služby, ale i Osadní výbor Sedličky, jenž opakovaně vyzýval město k zásahu,“ přiznal mluvčí. Technické služby města zmapovaly situaci a vytipovaly ty nejvíce nebezpečné stromy. Nejčastěji se jedná o napadení cizopasníkem, nebezpečné vychýlení osy kmene, vnitřní dutiny nebo hniloba.  

Ohodnoť článek

Foto David Paloch

Štítky Lipová, alej, Jičín, strom, nemocný, radnice, technické, služby, nebezpečí, kácení, zeleň, Libosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipová alej v Jičíně začíná být nebezpečná. Několik stromů je nemocných a v nevyhovujícím stavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.