Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Potravinová banka v Hradci potřebuje hlavně základní trvanlivé potraviny

Zásoby Potravinové banky v Hradci Králové jsou před sobotní sbírkou téměř rozdané. Chybí hlavně základní trvanlivé potraviny, jako je cukr, těstoviny, rýže, mouka, mléko, přesnídávky pro děti, masové i jiné konzervy.

Z drogistických výrobků by potřebovala doplnit sprchové gely, šampony a mýdla. Poptávka po této pomoci se podle něj zvyšuje. Více informací o sobotní sbírce potravin je na webu. "Zásoby potravin jsou už téměř na nule a co se týká drogerie, tam ještě nějaké zásoby máme. Sobotní sbírku potravin vítáme a je potřeba. Budeme rádi také za dary od zemědělců, o zeleninu je stále velký zájem," řekl Václav Pitucha z hradecké potravinové banky.

Potravinová banka v Hradci Králové je nezisková organizace, funguje od roku 2015 a působí pro území Královéhradeckého kraje jako centrální sklad. Další menší sklady jsou v Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Loni shromáždila 303 tun pomoci z toho přes 90 procent připadlo na potraviny, zbytek na drogerii. Banka rozdala celkem 275 tun zboží. Banka vydává pomoc potřebným převážně prostřednictvím sociálních organizací.

Objem zboží, které prošlo hradeckou potravinovou bankou, v posledních třech letech letech stoupl, výrazněji v posledních měsících, což podle Pituchy přímo souvisí s razantním růstem cen energií. "V poslední době se na nás obracejí výrazně častěji jednotlivci, a to i několikrát týdně, se slovy: Mně to je velmi trapné, ale poprvé v životě potřebuji sociální pomoc. Hlavním důvodem je růst cen energií," řekl Pitucha.

Potravinovou sbírku organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Sbírka se pořádá od roku 2013, od roku 2019 se nazývá Sbírka potravin a je dvakrát ročně. Přispět do ní mohou lidé i nákupem on-line.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vitalia.cz

Štítky ČR, sociální, potraviny, charita, Královéhradecký, banka, jídlo, Hradec Králové, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Královéhradecký kraj, Trutnov, Jičín, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka v Hradci potřebuje hlavně základní trvanlivé potraviny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.