Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Část Rokytnice je dále bez tepla. Zastupitelé budou jednat s dodavatelem

Část Rokytnice v Orlických horách je čtvrtý den bez dodávky tepla. Dnes vpodvečer by se měli situaci pokusit vyřešit na společném jednání zastupitelé města s představiteli firmy Ekoenergy Moravia, která v sobotu dodávky tepla zastavila. Cílem schůzky je dohoda o obnovení dodávek tepla, řekl starosta města Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici). Zastavení dodávek se v dvoutisícové Rokytnici týká asi tisíc lidí.

Schůzka se bude konat na městské úřadě od 18:00. Jednání bude podle starosty, který v čele města stojí od 31. října, neveřejné.

Firma Ekoenergy Moravia a město vedou spor o cenu tepla. Město firmě v říjnu vypovědělo smlouvu. Firma tvrdí, že do soboty topila z dobré vůle a bez smluvního vztahu v dodávkách pokračovat nemůže. Pro případné obnovení a pokračování dodávek tepla firma žádá zaplatit navíc to, o co se jí zdražily pelety používané jako palivo. Firma a město by se také měly dohodnout na výši úhrad v případě obnovení dodávek.

Podle starosty město smlouvu vypovědělo proto, aby se oba subjekty vyvázaly z pět let staré smlouvy, která nedokázala řešit současné razantní zdražení paliva, když počítala jen s inflačními nárůsty. V pondělí se radnice obrátila na Energetický regulační úřad (ERÚ). Chce, aby úřad firmě předběžným opatřením nařídil obnovení dodávek. ERÚ však poukázal na to, že pro posouzení, zda přerušení dodávek bylo v rozporu s energetickým zákonem, je zásadní to, zda existuje platná smlouva mezi odběratelem a dodavatelem.

Opoziční rokytnický zastupitel a bývalý hradecký hejtman Jiří Štěpán (Rokytnice PRO) řešení vidí v uzavření krátkodobé dohody mezi městem a firmou o dodávkách tepla v parametrech, které by neodporovaly zákonu o zadávání veřejných zakázek. "Získaný čas by se využil ke generální dohodě, která by nastavila vztah mezi městem a firmou," řekl dnes Štěpán, jehož sdružení zářijové volby v Rokytnici ziskem pěti z 15 mandátů vyhrálo.

Od soboty je ve městě bez tepla asi 350 domácností na dvou sídlištích, škola a ústav sociální péče. Nejhorší je situace na sídlišti U Nádraží, které je závislé na dálkových dodávkách tepla i teplé vody. Na druhém sídlišti si domácnosti vodu ohřívají bojlery. Dnes dopoledne bylo v Rokytnici asi osm stupňů Celsia a svítilo slunce.

Ústav sociální péče Domov na Stříbrném vrchu pro svých 47 klientů zajistil vytápění 30 elektrickými přímotopy, vodu ohřívá v kombinovaných bojlerech elektřinou. Základní škola si pro případ nouzového vytápění obstarala olejové radiátory a přímotopy. Lidé se byty snaží provizorně vyhřát přímotopy. Vodu na mytí si ohřívají v hrncích a varných konvicích.

Firma Ekoenergy Moravia teplo v Rokytnici vyrábí od počátku roku 2017 na svém zařízení, které má v objektech města na základě desetiletého kontraktu. Prostřednictvím rozvodů městské společnosti Centep se teplo ze tří kotelen Ekoenergy Moravia dostává ke konečným spotřebitelům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, správa, teplo, Rokytnice v Orlických horách, Energetický regulační úřad, Jiří Štěpán, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Rokytnice je dále bez tepla. Zastupitelé budou jednat s dodavatelem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.