Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Golf už není jen pro bohaté. Je to levnější sport než lyžování, tvrdí golfový kouč Schovánek

Parta vrcholových podnikatelů, kteří při hraní golfu domlouvají milionové zakázky. Tak to je podoba golfu, kterou do očí veřejnosti vtisknulo hned několik zahraničních filmů. I proto Hradecká Drbna vyrazila na golfové hřiště, aby zjistila, jak se věci ve skutečnosti mají. V Golf Resortu Lázně Bohdaneč se sešla s profesionálním hráčem a trenérem Robertem Schovánkem. Rozhovor s ním si můžete přečíst níže.

Je golf hra jen pro bohaté? Tak jak to často vidíme v televizi?
To už dávno neplatí. Například lyžování vás vyjde na daleko větší peníze. Například do Lázní Bohdaneč může přijít kdokoli. Prakticky i v džínách si tady může půjčit hole, míčky a jít si odpalovat. Tomu se říká driving range.

Na to hřiště už je ale třeba herní způsobilost. Dříve se tomu říkala zelená karta. Je to vlastně jakýsi řidičák, který nestojí moc. No a když tohle všechno splníte, tak si sem může přijít zahrát prakticky kdykoli.

Takže ten obraz v televizi neodpovídá realitě?
I u nás samozřejmě najdete golfové kluby, kam chodí vyšší třída a smetánka. Tady je trochu problém v tom, že ten obraz má golf vtisknutý všeobecně. Což už tak jednoduchý není. Třeba tady je to vysloveně rodinné prostředí, kde si může zahrát skutečně každý.

Byl jsem třeba na stáži v Irsku a Anglii. Tam má každá vesnice devítijamkové hřiště. Frajer sleze z traktoru, vezme hole a jde si normálně zahrát. Chci tím jenom říct, že je to škoda. Že veřejnost (i po takové době) golf vnímá, tak jak ho vnímá.  

Musím se zeptat… Kolik musí začátečník investovat, aby se z něj mohl stát golfista?
To záleží na mnoha faktorech. Na tom, jakou výbavu si člověk vybere, s jakým trenérem trénuje a taky kde a jak často… Ta samotná hra stojí od  400 korun do nějakých dvanácti stovek. Ta základní výbava jde sehnat prakticky za deset tisíc korun.

Vy v Lázních Bohdaneč trénujete a formujete další generaci budoucích profíků. Když si teď řeknu, že chci začít hrát. Jak rychle mě to naučíte?
To záleží spíš na vás. Jde o to, zda máte nějaké zkušenosti se sportem. Ačkoliv se to nezdá, i golf je náročná hra. Pak je to o tom, jaké máte časové možnosti a zároveň i peníze. Můžete si najmout profesionálního trenéra jako jsem já. Popřípadě se to můžete učit sám. V tomhle je to hodně otevřené a každému vyhovuje jiná cesta. Všeobecně jde říct, že za polovinu sezony to zvládne každý.

A to je jak dlouhá doba?
Hraje od března do konce října. V Lázních Bohdaneč však máme výhodu, tady hrajeme celoročně. Přes zimu tady totiž není sníh a hřiště včetně cvičných ploch zůstávají otevřené prakticky během celého roku.

Sedíme tady v takové sympatické klubovně s barem. Někde jsem se dočetla, že máte jednu z největších členských základen v České republice. Kolik vás tady je?
To je pravda. Za dobu existence klubu jsme založili přes 1800 členství, v současné době je aktivních cca 1100 z nich.Zajímavostí taky je, že se o golf zajímá čím dál tím více žen. Těch v poslední době přibývá rychleji než mužů a další výhodou je, že můžete začít v každém věku.

Pravidelný turnaj v Lázních Bohdaneč spojuje profíky i amatéry

V Golf Resortu Lázně Bohdaneč pravidelně pořádáte turnaje, které mají velkou tradici. I přesto tam nyní došlo ke změnám. Co se stalo?
Prakticky se teď konal první ročník, který byl jedenáctý. Úplně původně se to jmenovalo Lázně Bohdaneč Open. Po třech letech do toho přišla nejmenovaná společnost a turnaj byl přejmenován a v tu chvíli to začínalo nabírat na velikosti. Ta koule se pořád nabalovala. Stejně tak jako manželství, se ale občas stane, že se dva nepohodnou. Proto jsem se rozhodl vrátit k tomu původnímu názvu a modelu a opět to dělám sám.

První ročník v tom původním obalu se konal letos. Jak to vypadalo?
Letos se účastnilo 90 českých i zahraničních hráčů. Hlavní kategorii profesionálů vyhrál Dominik Pavouček, který čerstvě přestoupil k profesionálům. V České republice je to nejlepší hráč. Takže jsme tu vlastně měli to nejlepší.

Ten turnaj není jenom o profesionálech. Přihlásit a hrát mohou i amatéři. Jak to společně funguje? Můžou si tyhle dvě kategorie poměřit své síly?
Přesně tak. Je to sportovně-společenská akce. Amatérská základna českého golfu tady může vidět v akci ty největší profíky. A na druhou stranu… Profíci si moc dobře uvědomují, že by bez amatérů nebylo o co hrát. I proto je to vlastně celé funkční. Celou funkčnost samozřejmě podporují sponzoři turnaje, kterým se sluší touto cestou poděkovat.

Takže v čem ten další ročník bude jiný? Co nového přinese?
Určitě bude lukrativnější termín. Teď to bylo tak, že hráli amatéři s profesionály dohromady. A nově to rozdělíme do dvou dnů. Budou hrát zvlášť profíci, zvlášť amatéři. To bude první den. No a ten další bude v takzvaném režimu PRO-AM.  A tam už ten konkrétní profík řídí svůj vlastní tým amatérů, což je ve světě naprosto běžná věc.

Golf Resort Lázně Bohdaneč nabízí zázemí pro profesionály i chvilkové nadšence. V areálu jsou k dispozici odpalovací plochy, cvičné plochy, hřiště, ubytování, infrasaunu, šatny i restauraci a bar. Zároveň je možné půjčit si vybavení a hru si vyzkoušet.

Do klubovny můžete ale zavítat i pokud se golfu nevěnujete. Kávu a další drobné občerstvení si zde můžete v příjemné atmosféře vychutnat například během procházky kolem okolních rybníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PGS, Golf Resort Lázně Bohdaneč

Štítky golf, Lázně Bohdaneč, rozhovor, sport, klub, turnaj, Open, Robert Schovánek, trenér, Drbna.cz, Česko, lyžování, Anglie, Irsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Golf už není jen pro bohaté. Je to levnější sport než lyžování, tvrdí golfový kouč Schovánek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.