Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Teprve popáté od začátku 20. století zažilo Česko říjen bez sněhu

Zatímco v září na českých horách několikrát drobně sněžilo, v říjnu nezaznamenala sníh žádná ze stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), a to ani na hřebenech hor. Od začátku 20. století to byl teprve pátý říjen bez sněhové pokrývky. Hlavní příčinou byly nadprůměrné teploty vzduchu. Například na Labské boudě v Krkonoších se průměrná měsíční teplota dostala skoro čtyři stupně nad dlouhodobý průměr.

Desátý kalendářní měsíc bez sněhu není pro Česko vůbec obvyklý. Kromě letošního roku nenasněžilo v posledních více než 120 letech pouze v říjnu 2001, 2000, 1951 a 1907.

Počasí na horách bylo letos v říjnu neobvykle teplé. Na Labské boudě v Krkonoších a na Klínovci v Krušných naměřili meteorologové průměrnou měsíční teplotu, která byla 3,8 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Stanice na šumavském Churáňově zaznamenala odchylku dokonce plus 4,2 stupně a například na Lysé hoře v Beskydech klesla v říjnu teplota pod bod mrazu pouze v jediný den.

Vrcholy Krkonoš pokryl sníh. Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku

Vrcholové části Krkonoš během dnešního rána pokryl poprašek sněhu. Ukazují to on-line kamery na serveru humlnet. Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, uvedli vlekaři na webu. V Krkonoších je to první sníh nadcházející zimy. Podle...

"Průběh počasí a stav sněhové pokrývky v říjnu nám ale statisticky nic neříká o tom, jaká bude nadcházející zimní sezona," upozorňuje ČHMÚ.

Nejvíc sněhu v říjnu za celou dobu měření zaznamenali meteorologové 22. a 23. října 1890 na polské stanici na Sněžce, kde leželo 120 centimetrů sněhu. Sněhově nejbohatší říjen od roku 1961, od kdy jsou všechna data v databázi ČHMÚ zrevidována, byl změřen ve třech posledních říjnových dnech roku 1974, kdy na polské straně Sněžky naměřili 110centimetrovou vrstvu sněhu.

Ohodnoť článek

Štítky počasí, sníh, meteorologové, Krkonoše, ČR, zima, 2022, říjen, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Labská bouda, Sněžka, Klínovec, Churáňov, Beskydy, Lysá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teprve popáté od začátku 20. století zažilo Česko říjen bez sněhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.