Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do dodatečných voleb v Ohařicích na Jičínsku jdou dvě sdružení nezávislých

V dodatečných volbách v Ohařicích na Jičínsku, které budou 7. ledna, se chtějí o přízeň voličů ucházet dvě sdružení nezávislých kandidátů. Každé bude mít šest kandidátů. Termín pro podání kandidátek na Městském úřadě v Sobotce vypršel ve středu. Následovat bude registrace kandidátek, řekla pracovnice radnice Pavlína Guciová. Řádné volby se v Ohařicích v září nekonaly, protože se do nich nikdo nepřihlásil.

Ohařice mají 75 obyvatel a byly jedinou obcí ze 448 obcí a měst v Královéhradeckém kraji, kde volby v září nebyly. Voliči budou volit pětičlenné zastupitelstvo.

Obec od 24. září řídí správce jmenovaný ministrem vnitra. Takzvaný výkon přenesené působnosti státní správy zatím za ohařický obecní úřad na základě rozhodnutí krajského úřadu vykonává Městský úřad Sobotka. Správce řídí jen běžný chod obce, nemůže činit závažnější rozhodnutí. Záležitosti, k nimž je třeba souhlasu zastupitelstva, musejí počkat na ustavení nového zastupitelstva.

Volby v roce 2018 v Ohařicích vyhrálo sdružení Naše obec, které obsadilo všech pět míst v zastupitelstvu. Kromě sdružení Naše obec tehdy kandidovali ještě čtyři nezávislí kandidáti, ale žádný z nich mandát zastupitele nezískal.

Bývalá starostka Eva Erbanová vyjádřila z přístupu obyvatel obce před zářijovými volbami zklamání. "My to táhneme roky, celé zastupitelstvo si proto řeklo, že takhle to už dál nejde. Mně je dvaasedmdesát," řekla dříve Erbanová. Za čtyřiadvacetiletou práci v čele obce Erbanová v červnu dostala ocenění od kraje, a to Medaili hejtmana Královéhradeckého kraje.

V celé ČR se letos obecní volby nekonaly v 11 obcích, kde se do voleb nepřihlásil dostatek kandidátů. Před čtyřmi lety se volby ze stejných důvodů nekonaly v 17 obcích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, obce, Ohařice, okres Jičín, obecní úřad, Sobotka, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dodatečných voleb v Ohařicích na Jičínsku jdou dvě sdružení nezávislých  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.