Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dohoda o koalici v Hradci Králové stále není. Strany řeší rozdělení gescí

Dohoda o vzniku pětikoalice v Hradci Králové ani po večerním jednání stran není. Rozpory jsou stále v rozdělení gescí mezi jednotlivé subjekty. Hnutí Rozvíjíme Hradec překvapivě vzneslo požadavek na gesci sportu. Ostatní strany to ve stanovisku z jednání označily za zásah do již domluvené dohody o struktuře gescí a požadavek hnutí odmítly. O pětikoalici od zářijových voleb jednají koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

ANO získalo ve volbách 13 zastupitelských křesel, koalice HDK a TOP 09 má sedm mandátů, ODS pět a Piráti čtyři. Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

"HDK/TOP 09, ODS, Piráti a Změna pro Hradec a Zelení očekávají, že hnutí Rozvíjíme Hradec přehodnotí tento svůj požadavek, a to zejména vzhledem k tomu, že opakovaně deklarovalo svoji vůli spoluvytvořit demokratický pětikoaliční subjekt," uvedly strany ve zprávě z jednání. Gesce sportu by na základě dřívějších dohod měla připadnout ODS.

V pondělí předsedkyně HDK a kandidátka pětikoalice na primátorku Pavlína Springerová mínila, že by se koaliční dohoda mohla podepisovat na konci týdne. To se nenaplní.

Změny v dohodnutých gescích už strany řešily. ODS před dvěma týdny vznesla požadavek, aby gesce investic a rozvoje města nebyly rozděleny a zůstaly pod jedním náměstkem primátora, jako tomu je dosud. Koaliční partneři na to reagovali tím, že gesci investic nebude mít pod sebou budoucí náměstek primátorky Adam Záruba (Změna), ale přibere si ji ke gesci rozvoje náměstek Lukáš Řádek (TOP 09). Naopak Zárubovi k dříve domluveným gescím přibude životní prostředí od Řádka.

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva 24. října strany nikoho do vedení města nezvolily. Další jednání s volbou vedení města bude 15. listopadu. Pětikoalice disponuje 21 z 37 mandátů a v případě jejího vzniku skončí ve volbách vítězné hnutí ANO v opozici.

Hradecké hnutí ANO ve stanovisku vyjádřilo pochyby, zda budou strany pětikoalice schopné spravovat město, když se ani po pěti týdnech nedokázaly dohodnout. Pětikoalici ANO označilo za slepenec, jehož hlavními pojítky jsou vytvoření městské vlády bez vítěze voleb a rozdělení si lukrativních funkcí.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených z koalice dál menšinově vládly ANO a ODS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, volby, správa, obce, Hradec Králové, koalice, ODS, ANO 2011, TOP 09, Česká pirátská strana, Hudební divadlo Karlín, Svoboda a přímá demokracie, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dohoda o koalici v Hradci Králové stále není. Strany řeší rozdělení gescí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.